De groene golf: West-Vlamingen sturen hun autogewoonten bij

Een recent onderzoek van AG Insurance heeft onthuld dat West-Vlamingen bewust hun autogebruik verminderen, deels uit financiële overwegingen en deels uit milieubewustzijn. Bovendien zijn ze voorzichtiger op de weg en tonen ze een groeiende interesse in duurzame autoherstellingen.

De heroverweging van mobiliteit

West-Vlaanderen, de kustprovincie die zo vaak wordt geassocieerd met zijn weidse landschappen en historische steden, wordt nu ook het toneel van een mobiliteitsrevolutie. Een recent onderzoek van AG Insurance in de aanloop naar de AG Car Repair Days op 8 en 9 september 2023 in Waregem Expo onthulde enkele opvallende trends rond het autogebruik van de West-Vlaming.

Een antwoord op de huidige tijdsgeest

In een tijd waarin duurzaamheid en economische bewustwording centraal staan, heeft bijna 3 op de 5 West-Vlamingen (58%) toegegeven bewust hun autogebruik te verminderen. Deze beslissing wordt enerzijds gedreven door financiële overwegingen (63%), en anderzijds door een oprechte bezorgdheid voor het milieu (47%). De opmars van telewerken heeft eveneens zijn rol gespeeld, met 13% van de West-Vlamingen die hierdoor minder kilometers op de baan doorbrachten.

Besparingen en bewustzijn

Terwijl sommigen besparen op carwash of zelfs banden, zien anderen de noodzaak in van duurzame autoherstellingen. Volgens AG-data kost de gemiddelde autoherstelling na een schadegeval nu ongeveer €2.000, een stijging van wel 15 à 20% in slechts drie jaar. Daarom wenden herstellers zich tot innovatieve methoden zoals de PDR-technologie (‘Paintless Dent Removal’), een techniek die kleine deuken in een wagenkoetswerk manueel repareert, zonder schilderwerk of vervanging van onderdelen.

De drang naar duurzaamheid

Hoewel slechts een klein percentage van de West-Vlamingen momenteel hybride (4%) of elektrisch (3%) rijdt, is er een duidelijke hunkering naar duurzame herstellingen: 40% van de West-Vlamingen vindt het nu al essentieel dat herstellingen zo groen mogelijk zijn.

Veiligheid eerst

Wat betreft verkeersveiligheid blijken West-Vlamingen ook voorzichtiger te zijn dan de gemiddelde Belg. Terwijl nationaal 68% van de respondenten aangeeft het afgelopen jaar gevrijwaard te zijn van ongelukken, ligt dat percentage voor West-Vlaanderen op 76%.

West-Vlaanderen in kleur

Uit de enquête bleek ook dat de kleurenkeuze voor auto’s in West-Vlaanderen tamelijk neutraal is. Zwart (26%), wit (11%) en grijs (35%) domineren het straatbeeld, met slechts een vleugje rood (7%), groen (2%) en geel (1%) voor enige variatie.

Praktische details

Voor degenen die de AG Car Repair Days in Waregem willen bijwonen op 8 en 9 september 2023, deze vinden plaats in Waregem Expo van 9 tot 17 uur.

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )