De gevaren in de zee: Expo over mijnbestrijding vroeger en nu in Nieuwpoort

Nieuwpoort presenteert een unieke tentoonstelling over de evolutie van mijnbestrijding op zee, belichtend de technologieën en moed van de Belgische Marine. De historische band tussen de stad en de Marine wordt ook herdacht, waardoor het verleden en het heden samensmelten.

12 – 20 augustus 2023, 10:00 – 17:00 uur, Stedelijke Vismijn

De golven van verandering: Mijnbestrijding door de jaren heen

Nieuwpoort opent haar armen voor een tentoonstelling die de evolutie van mijnbestrijding op zee door de Belgische Marine belicht. Met “Van vegen tot jagen” worden bezoekers meegenomen op een historische reis, van het traditionele vegen van mijnen tot de hedendaagse technologieën.

Diepe duiken worden genomen in de archieven, waarbij het unieke beeldmateriaal en zeldzame stukken het verhaal vertellen van moedige marinemannen en -vrouwen. Hun missie: het veiligstellen van onze kusten door het onschadelijk maken van verborgen gevaren. De tentoonstelling is rijkelijk voorzien van items uit de collectie van marinier op rust, Johnny Geldhof.

Hedendaagse uitdagingen en toekomstige oplossingen

De strijd tegen onderwatergevaren evolueert constant. Nieuwe technologieën en technieken worden geïntroduceerd, waarbij de Marine voortdurend nieuwe oplossingen ontwikkelt. Deze veranderingen zijn niet alleen te zien in de tentoonstelling, maar ook te voelen in de ziel van elke marinemens.

Op ontdekking: De AMS 60 Bernisse

Een bijzondere aanvulling op de tentoonstelling is de mogelijkheid om aan boord te stappen van de voormalige mijnenveger AMS 60 Bernisse. Dit schip, dat dienst deed van 1955 tot 1995, vertelt zijn eigen verhaal, zichtbaar in elk roestplekje en elke groef in het hout.

De tijdloze band tussen Nieuwpoort en de Marine

De burgemeester van Nieuwpoort, Geert Vanden Broucke, benadrukt de diepe connectie tussen de stad en de Marine. Voor velen was Nieuwpoort niet alleen een havenstad, maar ook een thuis. Deze tentoonstelling dient als eerbetoon aan die verbondenheid, het herinnert de inwoners aan de trotse en nostalgische momenten van toen.

De geschiedenis van de marinebasis in Nieuwpoort wordt ook belicht. Ooit het hart van het ‘Marine Vorming Centrum’, zag deze basis vele zeelieden en officieren hun opleiding beginnen en eindigen. Maar zoals alle dingen, veranderde de tijd ook deze basis, waardoor het in 1993 zijn deuren sloot en plaats maakte voor de schoonheid van de natuur.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be