De geboorteboomplanting in Torhout

Zaterdag 16 november 2019 was het weer zo ver! Om 10u00 staken heel wat mama’s, papa’s, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s de handen uit de mouwen voor onze allerkleinsten.
Met z’n allen werden maar liefst 250 streekeigen bomen en struiken aangeplant in ons Groenhovebos. Er werden ruim 60 wintereiken, 60 winterlindes en 60 zwarte elzen aangeplant. Aan de rand van dit bosperceel plantten we 20 sleedoorns, 20 hazelaars en 20 stuks boskers aan.

Elk jaar opnieuw planten we in Torhout de derde zaterdag van november geboortebomen aan voor de allerkleinsten van onze stad. Deze traditie, een samenwerking tussen het Lokaal Bestuur en de Gezinsbond, wordt al vele jaren in ere gehouden. De Gezinsbond helpt bij de promotie en staat hier vandaag opnieuw met talrijke vrijwilligers paraat om ouders een handje toe te steken tijdens het planten. Als Lokaal Bestuur zorgen we voor de logistieke ondersteuning, bieden we de ouders een heus boomdiploma aan voor hun kleine spruit en een drankje, voor en na het planten.

Bij de aanplant van de geboortebomen in TORWOUD werden voor het eerst geen geplastificeerde naamkaartjes meer verdeeld die de ouders na het planten kunnen bevestigen aan de boom. We kozen voor een gezamenlijk naambord in de vorm van een nestkastje. Een dergelijk naambord staat nu reeds aan de rand van de speelheuvel in TORWOUD, ons speelbos en op de plaats in Groenhovebos waar we vorig jaar het geboortebos aanplantten.
De ouders kregen, net als vorig jaar, wel een houten plaatje waarop ze de naam van hun kleine kapoen schreven. Dit plaatje timmerden ze vast op een stuk boomstam. Dit aandenken zal er blijven liggen tot het naambord wordt geplaatst.

“Dank zij deze plantacties is Torhout elk jaar opnieuw een stukje natuur rijker. Elk kindje dat tussen 1 oktober 2018 en 1 oktober 2019 werd geboren, krijgt hier in ons Groenhovebos een eigen boom. De namen van de kindjes zullen prijken op een duurzaam, creatief en speels bord. Laat hen maar komen ravotten en spelen op het speelplein hier vlakbij en in TORWOUD, ons speelbos. Daarna kunnen ze even komen kijken hoe hun boom groeit, hier in dit stukje nieuw bos”, vertelt Elsie Desmet, schepen van Natuur en Groen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *