De fragiele harmonie: spanningen in het coëxistentielandschap van Noord- en Oost-Syrië

In de nasleep van de ISIS-bloedbaden, vormden diverse etnische groepen in Noord- en Oost-Syrië een unieke co-existentiestructuur. Deze harmonie staat echter onder druk door externe krachten die proberen verdeeldheid te zaaien en het beeld van de regio te schaden. Terwijl het Westen en zijn bondgenoten de regio militair steunen, lijken ze passief tegenover de politieke spelletjes die het delicate evenwicht bedreigen.

Analyse door expert Midden-Oosten Hiwa Khoshnaw

Een regio van eenheid te midden van diversiteit

In de schaduwen van de door ISIS veroorzaakte bloedbaden in 2014, vonden Koerden, Arabieren, Armeniërs, Jezidi’s en Turkmenen in Noord- en Oost-Syrië elkaar. Ze stichtten een nieuw politiek stelsel, een baken van hoop in een regio geteisterd door spanningen en historisch geweld. Echter, zoals recente gebeurtenissen aantonen, blijft hun collectieve droom van co-existentie onder dreiging van conservatieve krachten uit het Midden-Oosten.

De strijdkrachten: beschermers tegen onrust

Eind augustus mobiliseerden de Syrische Democratische Strijdkrachten, een nationaal militair verbond ondersteund door de internationale coalitie tegen ISIS, in de regio Deir ez-Zor, nabij de Iraaks-Syrische grens. Hun missie was het aanpakken van stamhoofden die verdacht werden van smokkel en diefstal, na klachten van de lokale bevolking.

Valse beschuldigingen en de verdraaiing van eenheid

Als reactie hierop lanceerden Iraanse milities, de Syrische inlichtingendienst, het Turkse MIT en diverse media een propagandacampagne. Ze verspreidden het verhaal dat Koerden en Arabieren een etnische oorlog ontketenden. Hun doel? Het interne conflict aanwakkeren en internationaal het beeld schetsen dat de co-existentie in Noord-Syrië gedoemd is te falen.

Westerse bondgenoten: een oncomfortabele stilte

Wanneer Noord-Syrië wordt bedreigd, reageren de bondgenoten vaak met een verontrustende stilte, zich beperkend tot hun strijd tegen ISIS. Deze passiviteit geeft ruimte aan de destructieve ambities van landen zoals Turkije, Iran en Syrië zelf, waardoor de sluimerende ISIS-cellen versterkt worden.

Een ingewikkeld web van allianties en belangen

Het Westen en zijn bondgenoten bevinden zich in een precaire positie. Terwijl ze vertrouwen op de Koerden en hun diverse bondgenoten in de strijd tegen ISIS en de radicale politieke islam, lijken ze tegelijkertijd weg te kijken van de gevaarlijke spelletjes die Turkije speelt in naam van hun strijd tegen de PKK.

Tekst Hiwa Khoshnaw bewerkt door Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be