De evolutie van autodelen: Kortrijk viert een jaar van saamhorigheid

Kortrijk viert het eenjarig bestaan van Dégage, een succesvol autodeelinitiatief. Met tien gedeelde auto’s en een actieve gemeenschap van eigenaren en gebruikers, toont het project de kracht van gemeenschapsgerichte oplossingen en efficiënte stadsplanning.

Kortrijk verwelkomt de tiende deelauto

Het was een jaar geleden dat Dégage, een bezield autodeelinitiatief, haar voetafdruk in Kortrijk zette met slechts één Volkswagen Caddy. Anno nu heeft de stad tien gedeelde voertuigen, variërend van handige stadsauto’s tot ruime gezinswagens, die de straten sieren.

Een concept van gemeenschap en efficiëntie

Het principe achter Dégage is eenvoudig, maar doeltreffend: privéauto’s worden beschikbaar gesteld aan de gemeenschap. Eigenaren behouden hun toegangsrechten, maar delen hun voertuig genereus met anderen. Betalingen worden berekend op basis van de gereden kilometers, wat een kostenbesparend alternatief vormt voor zowel eigenaars als gebruikers. “Het systeem van autodelen heeft zich al een kwart eeuw bewezen. Wij bij Dégage faciliteren enkel het proces, waardoor eigenaren zich geen zorgen hoeven te maken over administratie of facturatie”, legt Eline Snacken, een fervent vertegenwoordiger van Dégage, uit.

De wind van samenwerking

Een groot deel van dit succes is te danken aan de vruchtbare samenwerking tussen Dégage en de stad Kortrijk. De stad heeft actief de organisatie ondersteund, van parkeervoordelen tot promotie en organisatie van informatiesessies. Axel Weydts, de bezielde schepen van Mobiliteit, drukt het treffend uit: “Dégage symboliseert het gezamenlijke streven naar groei en verbondenheid in Kortrijk.”

Meer dan gewoon autodelen

Maar het hart van Dégage ligt bij haar gemeenschap. Het zijn de inwoners van Kortrijk, zoals vrijwilligers Griet en Sophie, die hun energie en ziel steken in het uitbouwen van dit concept. Dégage is niet alleen een service, maar ook een verhaal van de buurt, een verhaal dat resonantie vindt in lokale overheden vanwege zijn hoge rendement en minimale financiële input.

Ontdek het zelf

Nieuwsgierig geworden? Bezoek het infomoment op 26 september om 19u30 in Groeningeheem, Passionistenlaan 1, Kortrijk. Hier kunt u meer leren over de voordelen en werking van Dégage, zowel als eigenaar als gebruiker.

Contact Voor verdere inlichtingen, neem gerust contact op met Eline Snacken van Dégage op 0471/54.35.94

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )