De digitale revolutie van België: ‘MyGov.be’ in de schijnwerpers

Federale Ministerraad, Brussel

België staat aan de vooravond van een digitale transformatie. Midden in een wereld waar technologie een immer groeiende rol speelt in het dagelijks leven, zet de Belgische overheid een gedurfde stap richting de toekomst.

Naar een Europees model

Het Europese continent is in rep en roer, gedreven door de wens om de digitale identiteit van haar burgers te versterken. De eIDAS-verordening, momenteel nog in de onderhandelingsfase, belooft een toekomst waarin elke lidstaat een ‘Digital Identity Wallet’ – een digitale portefeuille – aan haar burgers aanbiedt. Binnen 18 tot 24 maanden na de inwerkingtreding ervan wordt deze belofte realiteit.

België’s antwoord: ‘MyGov.be’

Waar andere landen nog worstelen met de uitvoering, neemt België het voortouw. De introductie van ‘MyGov.be’, een hyperbeveiligde smartphone-applicatie, illustreert de visie van de natie op de digitale toekomst. Onder het waakzame oog van de FOD BOSA, in samenwerking met diverse administraties, wordt deze visie tot leven gebracht.

Een holistische benadering van dienstverlening

Het streven? De band tussen de overheid, haar burgers en bedrijven versterken. ‘MyGov.be’ belooft niet enkel te dienen als een digitaal identiteitsbewijs, maar tracht ook de communicatie en procedurele processen te vereenvoudigen. Hierbij respecteert het de privacy en persoonsgegevens van haar gebruikers.

Enkele kerncomponenten van de app zijn:

  • Identiteit in je handpalm: Biedt functies voor identificatie, authenticatie, en zelfs elektronische handtekeningen.
  • Grenzeloze communicatie: Een gemoderniseerd platform voor interactie tussen diverse systeemactoren.
  • Gecentraliseerde procedures: Eén centraal punt voor al je overheidsgerelateerde zaken.
  • Toegang tot documentatie: Inzicht in officiële documenten, certificaten en persoonlijke gegevens.
  • Persoonlijk beheer: Geef zelf aan welke informatie en functionaliteiten voor jou beschikbaar zijn.

Toekomstmuziek

Terwijl het jaar 2023 zijn einde nadert, is er een belofte die de horizon siert: de lancering van ‘MyGov.be’. Het wachten is bijna voorbij.

(tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be)