De dief Die de stilte verbrak

Een sluwe dief, bekend als de ‘gaatjesboorder’, werd ontmaskerd door de Brugse politie na een reeks inbraken in bestelwagens in Brugge en Kortrijk. Zijn modus operandi omvatte het boren van kleine gaatjes naast de sloten om kostbaar werkmateriaal te stelen. Na een intensieve zoektocht en samenwerking tussen verschillende politieteams, werd hij gearresteerd en voorgeleid voor de rechtbank, waar zijn aanhouding werd bevestigd.

De Brugse politie heeft een dief ontmaskerd die als een schaduw door de straten van Brugge en Kortrijk sloop, zijn doelwitten selecterend met de precisie van een ervaren jager. In een reeks gedurfde nachtelijke inbraken in bestelwagens, onthulde hij zijn handelsmerk: een klein gaatje, nauwelijks zichtbaar, naast het slot, waarlangs hij zich toegang verschafte tot zijn kostbare buit.

Een nachtelijke jacht

In de duisternis van de nacht van 19 april, vielen zijn eerste slachtoffers in St-Andries. De ochtend bracht de stad een bittere ontwaking toen de eigenaars van acht bestelwagens geconfronteerd werden met de sporen van zijn roofzuchtige zoektocht. Werkmateriaal van onschatbare waarde verdwenen, de schade reikte tot in de tienduizenden euro’s.

Een speurtocht naar de onzichtbare

Gedreven door vastberadenheid en professionaliteit ondernamen zowel de interventieteams van Regio West als de recherche van de Brugse politie een kruistocht door het doolhof van aanwijzingen. Beelden van ANPR-camera’s onthulden een vluchtige glimp van zijn vluchtauto, een spoor in de duisternis dat langzaam maar zeker duidelijker werd.

Het net sluit zich

Op 24 april kwam de doorbraak. Terwijl de nacht haar mantel over Kortrijk wierp, tekende zich een patroon af. Zes nieuwe gevallen van inbraak in bestelwagens, eenzelfde verdachte voertuig. De puzzelstukjes vielen samen in een onheilspellend patroon.

De ontknoping

Een melding van een ANPR-camera, een laatste zucht van het duister terwijl hij de grens overstak. De onderzoekers van de Brugse politie gaven de Federale Wegpolitie het signaal. Een confrontatie, een arrestatie. In de stille omhelzing van zijn auto vond de politie hun bewijs: gereedschap van de dief, een glimp van zijn buit. Zijn reis naar de schaduwen van de nacht was ten einde.

Een oordeel

Op 7 mei stond hij voor de raadkamer, een schaduw van zijn voormalige zelf. Het oordeel was genadeloos: zijn aanhouding werd bevestigd. De stilte van zijn daden doorbroken door het rechtssysteem van het land.

(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be)