De dageraad van innovatie: Mercuriusprijs 2023 belicht baanbrekende bedrijven

18 oktober, Brussel – Handelsfederatie Comeos staat op het punt de Mercuriusprijs uit te reiken, een symbool van 35 jaar waardering voor innovatie in de handel. De kandidatenlijst benadrukt de diversiteit en het bruisende ondernemerschap in de sector. Dit jaar wordt de keuze gemaakt door een selecte groep van acht retailexperts onder het waakzame oog van professor Gino Van Ossel.

Een breed spectrum aan innovators

Comeos prijst de verscheidenheid van inzendingen die het dynamische karakter van de retailsector belichten. De inzendingen tonen dat innovatie alle facetten van de business raakt, van logistiek tot het algemene businessmodel. Hoewel slechts één de uiteindelijke winnaar zal zijn, draagt elke genomineerde al het embleem van ambassadeur voor de sector.

Laureaten die het verschil maken

Brico: Zet zich in voor de toekomst van educatie. Ze lanceren een innoverend project ‘De Klushelden’, dat zowel technologische als menselijke innovaties belicht. Brico steunt hiermee scholen met duurzame klusprojecten, waarbij de betrokkenheid van ouders en de gemeenschap centraal staat.

Colruyt Laagste Prijzen: Introduceert de ‘Easy check-out’, een revolutionair kassasysteem dat gebruik maakt van AI-technologie. Deze innovatie maakt het winkelproces sneller en verbetert de ergonomie voor werknemers.

IKEA: Versnelt hun voorraadbeheer met behulp van drones. Deze technologische sprong resulteert in nauwkeurigere gegevens en verhoogt de klanttevredenheid.

Jacob’s Conceptstore: Ondersteunt en promoot lokaal talent door fysieke verkooppunten te bieden. Dit concept creëert een synergie tussen makers en klanten.

Mr Georges: Verfrist de retailervaring met een delicatessehoek in Delhaizes. Deze toevoeging zorgt voor een omzetstijging en legt de nadruk op lokale producten.

PharmaPets: Streeft ernaar de gezondheid van huisdieren te bevorderen met hun online dierenapotheek. Hun e-Health platform biedt een persoonlijk contactpunt voor huisdiereigenaren.

SKM: Herdefinieert hun identiteit door een grondige rebranding. Ze transformeren hun winkelervaring met toegevoegde digitale diensten.

Reflectie

De Mercuriusprijs van 2023 toont aan hoe bedrijven zich continu aanpassen aan de evoluerende behoeften van de samenleving. Ze combineren technologie, menselijke interactie en een diep begrip van de consument om de retailervaring opnieuw vorm te geven. Deze bedrijven zetten niet alleen stappen richting de toekomst, maar vormen deze actief.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be.