De charme van Ichtegems kermisseizoen

Ichtegem verwelkomt september met het kermisseizoen. Met de jeugd die de festiviteiten aftrapt, diverse festiviteiten zoals een quiz en streekbierenbar, een kinderdorp vol animatie en de sportieve Grote Prijs Jules Van Hevel, is er voor elk wat wils.

September baadt in de nostalgische sfeer van de kermis in Ichtegem. De vreugde van Eernegemkermis, die de lucht vulde sinds 15 september duurt nog tot en met 20 september, dit maakt zich toch stilletjesaan op om overgedragen te worden aan de Sint-Michielskermis. Deze festiviteit zal de straten van Ichtegem opfleuren van 29 september tot en met 1 oktober.

Jeugdige aftrap

Geert Vandaele, de schepen verantwoordelijk voor kermissen, verwoordt het enthousiasme: “Ichtegem viert, net als vele andere steden, de kermis in stijl. De jeugd heeft hierin een speciale rol. Het Huis van het Kind zet zijn deuren wijd open en brengt een kermisbingo in beeld met mascotte Zoemie de Bij als charmante gastheer. Elk deelnemend kind wordt getrakteerd op een welverdiende beloning.” De gezelligheid start om 17 uur in de tuin van Huis Dekeyser.

Variërende festiviteiten

Wanneer de avondzon de horizon kust, om 19 uur om precies te zijn, zorgt Ichtegem Feest vzw voor wat hersenkrakers tijdens de kermisquiz in OC De Ster. Terwijl de liefhebbers van het gerstenat zich kunnen verliezen in de streekbierenbar van KSA Ichtegem, dat het hele weekend zijn deuren opent.

Kinderlijke verwondering

De magie komt tot leven op zaterdag 30 september. Vanaf 13 uur transformeert de tuin van Huis Dekeyser in een kinderdorp. De lucht wordt gevuld met gelach, kindergrime en tal van andere animaties. “En voor de volwassenen? Vanaf 18 uur doorkruisen vreugdevolle klanken de straten tijdens de traditionele kroegentocht, met live-optredens in de centrale kroegen van Ichtegem”, deelt Geert Vandaele met een sprankel in zijn ogen.

Sportieve zondag

Tina Ledaine, sportschepen, licht de sportieve gebeurtenissen toe: “Kermiszondag 1 oktober heeft een speciale verrassing. De 97ste Grote Prijs Jules Van Hevel, georganiseerd door KVC Ichtegem Sportief, vindt plaats. De renners zetten hun eerste pedaalslag aan het bedrijventerrein Gedimat-Tanghe in de Zuidstraat. Na een indrukwekkende 155 kilometer wordt rond 17 uur de finish verwacht in het hart van Ichtegem, meer bepaald de Engelstraat 70.”

(Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be)