De bossen in Torhout

Schepen voor leefmilieu en natuur Elsie Desmet :

Torhout en zijn bossen, Torhout en zijn groene plekjes waar het aangenaam vertoeven is. Groen stelt zich hierbij vragen en dit amper 2 dagen nadat bij Groenhove, maar liefst 5 hectaren nieuw bos en groen recreatiegebied werd geopend en 81% van de Torhoutenaren tevreden is over het aanbod van groen in de buurt.  

 

 

Torhout groene stad

Dit zijn zeker geen holle woorden!

81% van de Torhoutenaars is tevreden over het aanbod van groen in de buurt.

Een grote troef van Torhout zijn inderdaad de vele groendomeinen en bossen in het centrum en aan de rand van onze stad. De stad is omringd door een groene gordel.

 

 

Wijnendalebos

Ten westen van de stadskern tref je het prachtige Wijnendalebos. Het Wijnendalebos staat garant voor 181 hectaren bos. Blikvangers zijn de imposante zomereiken, de weelderige voorjaarsbloeiers en de grote collectie paddenstoelen (meer dan 500 verschillende soorten). Fauna en flora doen het hier bijzonder goed. Dit weekend werd nog een nieuwe vlindersoort gespot in dit gebied door Natuurpunt Torhout. Wie houdt van een late avondwandeling maakt kans om een van de vele soorten vleermuizen te spotten die hun thuis hebben in dit bos.

 

 

Domein d’Aertrycke

Ten noorden van ons centrum kunnen natuurliefhebbers terecht in het bos van domein d’Aertrycke. Het domein is zo’n 56 hectaren groot. Het bos wordt uitgebreid met 2 hectaren nieuw speelbos tegen 2020. De eerste 1200 bomen voor dit bos werden samen met kinderen uit de buurt en jeugdverenigingen aangeplant op 3 maart 2018.

 

 

Groenhove

Ten oosten van onze stadskern vind je het Groenhovebos. Dit groendomein beslaat een totale oppervlakte van 101 hectaren. Het gebied heeft heel wat te bieden. Zaterdag 15 september werd TORWOUD, het nieuwe speelbos ingehuldigd. Dit zorgt voor nog eens een uitbreiding van 5 hectaren bos, natuur- en recreatiegebied binnen dit groendomein.

 

 

Groene plekjes in onze stad

Naast al deze bossen en toegankelijke groendomeinen vind je in onze stad ook nog eens 46 hectaren groene plekjes her en der in onze stad en op onze wijken.

 

 

Cijfers

Wat de cijfers betreft i.v.m. bosoppervlaktes willen we er toch wel op wijzen dat er geen exacte bosoppervlakte cijfers voor Vlaanderen bestaan! Dit zijn benaderende cijfers. Volgens het Vlaams Bosdecreet is een bos samengevat een plek die met houtige gewassen is begroeid en een natuurlijke ondergroei heeft en meer dan 10 m breed is. Dit wil zeggen dit heel moeilijk te bepalen is en dat wie een beetje tuin heeft al heel snel onder het Bosdecreet valt. De cijfers van Groen houden hier duidelijk ook geen rekening mee.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *