De Bernardusfeesten zijn een zomers festival in Nieuwpoort

Nieuwpoort, 25-27 augustus 2023 – De zomerzon werpt haar laatste stralen over de straten van Nieuwpoort, waar een sfeer van vreugde en verwachting de lucht vult. Voor de 53e keer maakt de stad zich op voor een driedaags feest dat zowel inwoners als bezoekers koestert met een warme omhelzing van cultuur, muziek, en gemeenschapszin.

Zomerse bruis in de straten

“De Sint-Bernardusfeesten markeren het einde van de zomer, maar vormen ook een feestelijke brug naar wat de herfst te bieden heeft,” glimlacht burgemeester Geert Vanden Broucke. Met zichtbare trots voegt hij toe: “Dit evenement belichaamt het hart en de ziel van Nieuwpoort.”

De kern van dit festijn? De sfeervolle braderie. Schepen van Toerisme en Lokale Economie Ann Gheeraert weet het goed te verwoorden: “De ziel van onze stad, gevormd door de lokale ondernemers, laat zich deze dagen in volle glorie zien. Ze creëren een unieke ervaring voor iedereen, zowel voor de inwoners als de bezoekers.”

Een feest voor de kleintjes

Terwijl ouders zich laten verleiden door de unieke winkelbeleving, staan er voor de kinderen een scala aan activiteiten klaar. Van een speels springkastelendorp tot een ontmoeting met het dynamische duo Zeppe en Zikki. En voor die perfecte fotoherinnering? Daar zorgt de Flower Power Bus-photobooth wel voor.

Kunst aan de kade

Bij het kunstwerk ‘Searching for Utopia’ vindt een kunstmarkt plaats waar lokale kunstenaars hun creaties trots aan de wereld presenteren. Een artistieke ademtocht waait over de Dienstweg Havengeul.

Melodieën die de ziel raken

Van de vrolijke tonen van Hammertime tot de nostalgische klanken van de Guy Swinnen Band; muziek speelt een centrale rol in het feestprogramma. En als kers op de taart is er zaterdagavond een vuurwerkspektakel dat de hemel van Nieuwpoort in lichterlaaie zet.

Een traditie die door de jaren heen wandelt

Een bijzondere toevoeging is de sint-bernardshondenwandeling. Een sfeervolle wandeling waar zowel mens als dier genieten van het groen in het Prins Mauritspark.

Een gebaar van liefdadigheid

In een poging om de geschiedenisboeken te halen, zet Promovis vzw zich in voor een recordpoging visbakken. Maar het gaat hier niet alleen om de eer; de opbrengst gaat naar de MUG Heli van West-Vlaanderen, een teken van solidariteit en gemeenschapszin.

Voor een volledig overzicht van alle activiteiten en meer informatie, bezoek www.visit-nieuwpoort.be.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be.