Dansen op het Slappe Koord van Dreiging: De Onrustige Melodie van Extremisme en Terrorisme, 700 mensen worden via OCAD permanent in de gaten gehouden

De Uitwisseling van Namen: De Nieuwe Kwade Geesten

Tachtig nieuwe namen hebben in het vorige jaar de sombere lijst van het OCAD, het roerende hart van de dreigingsanalyse in ons land, bereikt. Dit klinkt als het fluiten van een sinistere wind, maar moet vergeleken worden met het feit dat negentig anderen uit deze ongelukkige index zijn geschrapt. Zoals de phoenix die uit zijn as herrijst, zijn deze individuen positief geëvolueerd, zich weer in de mantel van de samenleving integrerend. De eindbalans van 2022? Zo’n 700 mensen kregen de intensieve blik van OCAD op zich gericht.

Het Gordijn van Dreiging: Gevaarlijke Echo’s van het Verleden

In het jaar 2022, werden 215 onrustwekkende meldingen van terrorisme of extremisme in België geregistreerd. Een getal dat een griezelige spiegel vormt van de 218 dreigingen die in 2021 werden vastgelegd. Als stille wachters, bedreigd door deze gevaren, stonden specifieke individuen, de politie, politieke autoriteiten, openbare gebouwen, de onschuldige publieke massa en bepaalde gemeenschappen.

Het Zwaard van Damocles: Dreiging Aan de Horizon

Een donkere wolk verscheen boven het hoofd van onze politiediensten in de laatste drie maanden van 2022. Een gevolg van de noodlottige dood van een 29-jarige politieagent, het slachtoffer van een steekpartij in Schaarbeek. Zoals een wrange draai van het lot, stond de dader op de OCAD-lijst. Deze tragedie veroorzaakte een rimpel in het dreigingsbeeld, aangejaagd door een verhoogde waakzaamheid, maar ook door het spookachtige ‘copycat effect’, waarbij potentiële daders door eerdere incidenten worden aangetrokken.

Het Vluchtige Gevaar: De Schimmen van Radicalisering

Een aanslag in ons vaderland, volgens de analyses van het OCAD, lijkt momenteel even waarschijnlijk als een donderslag bij heldere hemel. Maar we mogen de schimmen van radicalisering, een proces dat we voornamelijk in de grootste steden terugzien, niet uit het oog verliezen. De grootste meerderheid van de mensen op deze dreigingslijst, ongeveer 87%, volgt het jihadisme, terwijl iets minder dan 10% banden heeft met het rechts-extremisme.

Het Spook van Desinformatie: In de Web van De Leugen

Het is cruciaal te begrijpen dat radicalisering een individueel en complex fenomeen is. Men heeft het niet enkel over traditionele ideologieën, maar ook over een verwarde mengeling van overtuigingen, waaronder complottheorieën en desinformatie, gevormd door persoonlijke ervaringen, grieven en frustraties. In deze digitale eeuw speelt het internet, met name sociale media, een prominente rol in deze verstikkende ideologische bubbel. Tijdens de coronapandemie werd dit alleen maar versterkt, toen extremistische groepen en individuen de frustraties en angsten rond het virus en de overheidsmaatregelen misbruikten om polarisering te voeden.

Een Rusteloze Waakzaamheid: De Uitdaging van Extremistische Propaganda

De uitdagingen die het land wachten zijn als een berg die nog te beklimmen is, beweert Gert Vercauteren, de OCAD-directeur. De dreiging evolueert constant, wat betekent dat we voortdurend alert moeten blijven en intensief moeten samenwerken tussen verschillende diensten. Deze inspanning is nooit voltooid en we mogen niet aarzelen in het delen van informatie en het plegen van overleg. We moeten als samenleving weerbaarder worden tegen extremistische propaganda, vooral in de context van online radicalisering. Het blijft een uitdaging van kolossale proporties.

( Tekst Andy Vermaut vanuit Londen en Serge Jansen van www.westnieuws.be )