Cowboy Henk: Van verleden naar moderne kunst

14 september 2023, 10:00, Oudenaardsesteenweg, Kortrijk

Het landschap van Kortrijk krijgt binnenkort een nieuwe artistieke wind. De iconische Cowboy Henk, die al jaren waakt over de rotonde aan de Oudenaardsesteenweg, ondergaat een metamorfose. Herr Seele, de mastermind achter dit fenomeen, heeft besloten een frisse pop art interpretatie te geven aan dit legendarische symbool.

Een zorgvuldig georkestreerde transformatie

De ontmanteling van het vertrouwde Cowboy Henk-beeld start op 14 september. De eerbiedige aftocht van deze figuur zal het dagelijkse verkeer niet belemmeren. Dankzij een uitgekiende timing en samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer, die reeds aan de slag is op deze locatie, verloopt alles op rolletjes. Het einddoel? Een rotonde die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook de veiligheid van fietsers garandeert.

Een beeld in beweging

Vanaf midden oktober staat Kortrijk in het teken van de voorbereiding voor de nieuwe incarnatie van Cowboy Henk. De fysieke resten van het oude beeld zullen zorgvuldig worden verwijderd. Met respect voor het verleden wordt ruimte gemaakt voor het heden. Eind oktober wordt een solide sokkel gecreëerd, de troon voor de nieuwe Cowboy Henk, wiens onthulling gepland staat voor de wintermaanden.

De kunst als spiegel van de samenleving

Het nieuwe beeld van Cowboy Henk belooft meer dan alleen een visueel spektakel. Het draagt de geest van hedendaagse kunst en filosofie in zich. “Deze moderne interpretatie van Cowboy Henk zal een ode zijn aan de tijdloosheid en evolutie van kunst”, verklaart Axel Ronse, schepen van Cultuur. “Het illustreert de eeuwige dans tussen traditie en vernieuwing.”

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be