Centrale keuken Oostende valt in de prijzen voor uitmuntend afvalbeheer

Op een recent gehouden ceremonie heeft de centrale keuken van de stad Oostende, ook bekend als de dienst Catering, de ‘Waste Management Award’ in ontvangst mogen nemen van Gault&Millau. Het nieuws van vandaag, duidt op een indrukwekkende prestatie: in slechts vier maanden tijd wist de keuken het organische afval met 13.250 kilo te verminderen, wat een opmerkelijke afname van 38% betekent.

Gault&Millau huldigde maandag grootkeukens die zich hebben weten te onderscheiden op het gebied van catering. Afvalbeheer blijft een belangrijk aandachtspunt en een complexe uitdaging voor vele organisaties.

Björn Anseeuw, eerste schepen en verantwoordelijk voor Catering, benadrukte: “Elke dag genieten 1.400 mensen van een heerlijke maaltijd. Onze inzet ligt niet enkel in het aanbieden van kwalitatieve maaltijden, maar ook in het significant verminderen van ons afval. Dit is een welverdiende erkenning voor ons geweldige team.”

Van pilot naar uitvoerbaar actieplan

In 2022 begon het Catering-team met een nieuwe aanpak om voedselverspilling tegen te gaan. Wat begon als een kleinschalig pilotproject, toonde al snel veelbelovende resultaten. Deze benadering werd vervolgens uitgebreid naar alle cateringactiviteiten van de stad Oostende. Dagelijks worden er maaltijden geserveerd in het personeelsrestaurant, het lokale ziekenhuis, kinderdagverblijven, ontmoetingscentra, de brandweer en via thuisbezorgdiensten.

De aanpak hield onder andere in dat maaltijdporties beter werden afgestemd op de behoeften van de consument. Dit resulteerde in kleinere porties met de optie om extra bijgerechten zoals groenten, aardappelen of pasta toe te voegen. Bovendien werd er meer aandacht besteed aan een effectief voorraadbeheer en een gedetailleerde monitoring van de verdeling over verschillende locaties.

Duurzame initiatieven

Een dagelijkse nieuwsbrief genaamd ‘Too good to waste’ voor stadsmedewerkers heeft ook bijgedragen aan het verminderen van voedselverspilling. Hierin worden dagelijkse maaltijdoverschotten, zoals soep, broodjes en dagschotels, aangeboden aan de stadsmedewerkers tegen een gereduceerd tarief.

Silke Beirens, schepen, deelde haar trots over het team: “Onze medewerkers hebben bewezen echte voorlopers te zijn in het tegengaan van voedselverspilling. Het feit dat hun inspanningen nu al voor de tweede keer worden erkend met een award is gewoonweg fantastisch.”

Tekst door Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be