Cadeaudagen Oxfam-Wereldwinkel Lichtervelde: meer dan alleen maar geschenken


Oxfam geeft meer betekenis aan de feesten! Oxfam België nodigt iedereen dan ook uit om fair te koken, fairtrade cadeautjes onder de kerstboom te leggen.
Ieder product uit de wereldwinkel, of het nu om op te eten of om te gebruiken is, vertelt een eigen verhaal. Het komt van een producent die gespecialiseerd is in zijn of haar vak. Een kleinschalige speler die van Oxfam-Wereldwinkels | Fair Trade kansen krijgt, omdat eerlijke handel een hefboom is voor duurzame ontwikkeling.
Ook in Lichtervelde zijn we er terug met onze Cadeaudagen:
POP-UP-weekend in OC De Schouw op
zaterdag 10 december van 10u tot 19u
zondag 11 december van 10u tot 18u

Naast een uitgebreid aanbod OWW-producten en geschenken, bieden we tijdens POP-UP-weekend ook extra kansen aan projecten om hun werking voor te stellen en/of hun producten aan te bieden. Alle standen zijn ofwel lokaal /sociaal actief of hebben een link met een project waar wordt ingezet op de verbetering van de levensomstandigheden voor lokale mensen.
Voor de opbouw van de standen krijgen we ook dit jaar hulp van enkele leerlingen uit het 3e middelbaar van het Sivi in Torhout die op die manier ervaring ‘werkplek-leren’ opdoen.
Naast ons eigen aanbod, werken ook volgende externe organisaties mee:
Nieuw 2022:
Circulaire economie
Oxfam zet sterk in op klimaatrechtvaardigheid. Daarom zijn er op de Cadeaudagen enkele bijkomende ecologische initiatieven, die mensen aanzetten om anders te consumeren. Goed voor het klimaat maar ook goed voor de portemonnee.
⦁ Stekjesruil – bloempottenruil – boekenruil: heb je plantenstekjes die je wil ruilen tegen een ander stekje? Uitgekeken op een bloempot of toe aan een boek? Breng dan maar mee naar de Cadeaudagen en ruil tegen een ander exemplaar; iedereen tevreden en vriendelijk voor ‘t milieu
⦁ Oxfam Solidariteit: Naast de Wereldwinkels heeft Oxfam in België ook een uitgebreide werking herbruikbare spullen. Het aanbod van boeken is het meest gekend en zal zeker terug te vinden zijn. Speciaal wordt wel het aanbod 2e hands feestkledij. Zo worden het echt wel faire feesten!

Amnesty International maakt onrecht zichtbaar en zet de daders onder druk; onderzoekt het onrecht en maakt het zichtbaar aan de wereld. Dit doen we via rapporten, persberichten, lobby, acties en campagnes. Zo worden regeringen en bedrijven onder druk gezet om de schendingen te stoppen, slachtoffers vrij te laten of hun beleid te veranderen. Daarnaast steunt Amnesty lokale organisaties en activisten die opkomen voor de mensenrechten in hun land.
Terug van weggeweest:
⦁ Onze wijnstand met mogelijkheid tot proeven van alle wijnen die tijdens het wijnfestival in november te verkrijgen zijn met superpromotie: bij aankoop van 2 dezelfde wijnen krijg je 15% korting!

⦁ The Breede Centre is een Zuid-Afrikaanse ngo die erop gericht is om jonge werklozen en kinderen te helpen om hun praktische vaardigheden aan te scherpen, en ondernemerschap aan te moedigen.

De gevestigde waarden:
⦁ Kringwinkel Midwest: leveren verkoopbaar materiaal om standen mee op te bouwen en zamelen er ook in.) Als idee tegen wegwerpcultuur past deze samenwerking volledig in ons concept. Breng dus zeker ook oude bruikbare spullen binnen en schenk ze zo een nieuwe thuis. Er zal een container staan waar je deze spullen kan deponeren. Grotere stukken kunnen ook afgeleverd worden aan de grote poort achteraan aan de Schouw
⦁ De Zondvloed: aanbod boeken
⦁ 11.11.11 (kalenders/agenda’s en wenskaarten) Koepelbeweging Noord zuid werking.
⦁ Banglabari Door dit project kunnen er microkredieten gegeven worden in Bangladesh. Dit is tevens een deelproject van Banglabari die ook op regelmatige basis leerlingen mee neemt op inleefreizen naar Bangladesh. Ze ondersteunen ook de bouw van huizen.
⦁ Tapori (producten uit eigen naai atelier en bedrukken er ook zelf hun creaties) een project in Ecuador dat mensen met een beperking en hun hele gezin helpt om een beter leven op te bouwen. o.a. maken ze onder begeleiding van Lichterveldse ‘Changemakers’ orthopedisch materiaal voor hun kinderen.
⦁ De Beelderij, is een kunstcentrum binnen de werking van Tordale. Ze bieden een groot aanbod keramiek dat ze normaal gezien in hun locatie in de Stationsstraat verkopen en in BAZAAR 25.
⦁ Children of Lima Belgische vzw die fondsen werft en duurzame projecten opzet om kinderen en hun families uit Lima’s armste sloppenwijken te voorzien van basisinfrastructuur, water, veiligheid en ontwikkelingskansen met respect voor hun cultuur en tradities. Dat doen ze samen met de lokale gemeenschappen, met een klein team van zeer gemotiveerde mensen op het terrein en via een netwerk van lokale en internationale vrijwilligers.
⦁ De klapdeur voor werkingsmiddelen welzijnsschakel te Torhout.
⦁ Velt : non-profitorganisatie voor iedereen die ecologisch aan de slag wil in huis, tuin en keuken
⦁ De Waaiberg: begeleiding, zorg en ondersteuning voor volwassenen met een fysieke meervoudige beperking. Ze brengen een selectie uit hun atelierwerking (kaarsen, zeepjes, wenskaarten etc)
Terwijl ouders uitgebreid genieten van het ruime aanbod kunnen kinderen in onze speelruimte terecht waar ze hun eigen button badge kunnen maken (op zaterdag tussen 15-16u en op zondag tussen 10-12u en 15-16u).
In de Foyer is er doorlopend een gezellige Faire Feestelijke bar met verse soep, koffie, thee gebak enz… Ook de frisse dranken van OWW en de wijnen zijn er verkrijgbaar aan een democratische prijs.
Op zondagvoormiddag is er ook een aperitiefconcert dat zal opgeluisterd worden door Jan en Fien Muylle die het beste van zichzelf zullen laten zien; niet te missen!
Na het pop-up weekend is iedereen van harte welkom in onze winkel, Marktstraat nr. 62.
Openingsuren: woensdag & vrijdag van 15u tot 18u, op zaterdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *