Brugse crematie levert leven op: 17.000 euro voor MUG-heli

Op maandag 14 april 2025 schonken DELA en Stad Brugge 17.000 euro aan de MUG-Heli van het AZ Sint-Jan. De middelen zijn afkomstig van de verkoop van edelmetalen die na crematies overblijven. Deze bijdrage financiert onder meer de vliegtechnische opleiding van verpleegkundigen. Ondanks een aangekondigde erkenning vanuit de federale regering, blijft de helikopterwerking afhankelijk van vrijwillige steun en lokale initiatieven.

Waar de dood plaatsmaakt voor hoop

In een bescheiden ceremonie op de campus van AZ Sint-Jan te Brugge werd vanochtend een betekenisvolle schenking overhandigd. DELA, beheerder van het crematorium Blauwe Toren in Brugge, en Stad Brugge schonken samen 17.000 euro aan de vzw MUG-Heli West-Vlaanderen. De middelen zijn afkomstig van de verkoop van edelmetalen die na crematies overblijven. Wat ooit deel uitmaakte van een mensenleven, krijgt zo een tweede adem in de vorm van een vliegende hulplijn.

De levenslijn in de lucht

De medische helikopter van het AZ Sint-Jan vormt al jaren een onmisbare schakel in de dringende hulpverlening in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en zelfs Zeeland. In 2024 alleen al steeg het toestel zo’n 880 keer op. Telkens wanneer snelheid levens kan redden, of wanneer een locatie te moeilijk bereikbaar is voor een ambulance, wordt de heli ingeschakeld. Vooral bij acute neurologische problemen, hartfalen of zware ongevallen grijpt het team razendsnel in. In veertig gevallen kon in 2024 letterlijk het verschil tussen leven en dood worden gemaakt.

Hoewel de federale regering de helikopterwerking in het recente regeerakkoord als prioritair omschreef, blijft structurele financiering uit. Een “definitieve erkenning” klinkt hoopgevend, maar biedt voorlopig geen zekerheid op vaste middelen.

Structurele steun blijft uit

Dokter Nicolas Müller, verbonden aan het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening, is duidelijk: “Een erkenning is welkom, maar zonder bijbehorende financiering verandert er niets aan onze realiteit. Onze vzw draait op jaarlijkse giften, acties en steun van partners zoals DELA. Om de heli operationeel te houden, hebben we een werkingsbudget van 850.000 euro nodig.”

De schenking van vandaag betekent dus meer dan een symbolisch gebaar. Ze helpt letterlijk om de wieken draaiende te houden. “We zijn bijzonder dankbaar dat DELA ons blijft steunen,” aldus Müller.

Een bijdrage uit titanium en titaan

De 17.000 euro die vandaag werd overhandigd, komt voort uit een specifieke praktijk. Na crematies blijven soms edelmetalen over, afkomstig van prothesen of implantaten. Die materialen worden verzameld en verkocht aan een gespecialiseerde verwerker. De opbrengst gaat integraal naar goede doelen.

Alexandra Mazzarella, zonemanager Oostkust & Crematorium Blauwe Toren Brugge (DELA), licht toe: “Elke dag zijn wij getuige van afscheid. Het is daarom onze overtuiging dat iets wat overblijft na de dood, ook iets nieuws mag betekenen. We zijn trots dat we op deze manier kunnen bijdragen aan het redden van levens, hier in Brugge en tot ver daarbuiten.”

Investeren in opleiding, investeren in levens

Een belangrijk deel van het geschonken bedrag – zo’n 15.000 euro – wordt ingezet voor de vliegtechnische opleiding van verpleegkundigen. Deze opleiding is noodzakelijk om veilig en efficiënt in de helikopter te kunnen opereren. Het gaat om jaarlijkse trainingen in een gespecialiseerde vliegsimulator in Frankrijk.

Müller bevestigt: “De eisen worden strenger, en terecht. Alleen goed opgeleide verpleegkundigen kunnen het verschil maken in kritieke situaties. De steun van DELA is daarom van wezenlijk belang.”

Politieke erkenning, maar geen garanties

Schepen Franky Demon, tevens federaal parlementslid, benadrukt het belang van dergelijke initiatieven: “De MUG-heli’s zijn van onschatbare waarde. Het is een bemoedigend signaal dat de federale regering hun werking officieel wil verankeren, maar tegelijk mogen we niet blind zijn voor de realiteit op het terrein. Zonder giften zoals deze, kunnen we de heli’s niet in de lucht houden.”

Ook schepen van burgerzaken Mieke Hoste wijst op het belang van samenwerking tussen publieke en private spelers: “De MUG-heli is een voorbeeld van hoe innovatie en daadkracht kunnen samenkomen. Maar die kracht steunt op schouders zoals die van DELA, Stad Brugge en de vele burgers en bedrijven die zich engageren. Dit is een investering in mensenlevens.”

( Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be )