Brugge zet in op duurzame luierrecycling

Woosh plaatst installatie in stad

De Gentse start-up Woosh gaat een samenwerking aan met de Brugse afvalintercommunale IVBO om luiers te recycleren. De samenwerking past perfect in het klimaatplan van de stad Brugge, die zich inzet voor een circulaire economie.

8% van het restafval in Vlaanderen is luierafval.

Gebruikte luiers worden niet gescheiden opgehaald en dus met het restafval verbrand, waardoor de impact op het klimaat groot is. Woosh identificeerde en testte al heel wat recyclagetechnologieën voor wegwerpluiers, net als de milieu-impact ervan. Ze slaagden erin om een uniek business model uit te rollen.

Woosh levert luiers aan kinderdagverblijven en onthaalouders.

De luiers worden door de gebruiker geleegd in een gespecialiseerde zak en opgehaald door Woosh. De luiers worden vervolgens naar een afvalenergiecentrale gebracht, waar ze worden verbrand om warmte op te wekken.

In een eerste fase zal de luierafvalberg energetisch worden gevaloriseerd.

Het is de bedoeling om volgend jaar de eerste industriële installatie te hebben die alle Woosh-luiers kan verwerken.

In een tweede fase wil IVBO een bijdrage leveren om het luierafval aan de bron te vermijden en de bruikbare materialen te recycleren via innovatieve recyclagetechnologie.

De samenwerking tussen Woosh, IVBO en Stad Brugge is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere samenleving.

(Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be)