Brugge verwelkomt parkeerplaatsen voor de bakfietsen

Een evoluerend stadsbeeld

In het pittoreske Brugge tekent zich een nieuw tafereel af: steeds vaker zien we Bruggelingen kiezen voor de bakfiets als vervoermiddel. Hoewel dit duurzame alternatief aan populariteit wint, brengt het ook uitdagingen met zich mee, zoals het vinden van een geschikte parkeerplaats. Het stadsbestuur heeft dit signaal opgepikt en biedt nu de mogelijkheid om speciale bakfietsparkeerplaatsen aan te vragen.

Twee bakfietsen, één autoplaats

“Het positieve effect van de bakfiets in onze stad is niet te ontkennen. Daarom zijn we bereid om één autoparkeerplaats om te vormen tot een plek waar twee bakfietsen en enkele standaard fietsen kunnen staan”, vertelt een trotse burgemeester Dirk De fauw.

Burgemeester De fauw benadrukt de inzet van Brugge voor een groeiende fietscultuur: “Deze initiatieven maken het parkeren van een bakfiets gemakkelijker en zetten zo een extra stap richting duurzame mobiliteit. Uiteraard zijn er wel bepaalde voorwaarden verbonden aan deze aanvraag, om de integriteit van het initiatief te waarborgen.”

Een roep van de bewoners

Sandra, een inwoner van de Sint-Katarinastraat in Assebroek, verwoordt de noodzaak van zo’n initiatief: “Mijn bakfiets en ik zijn onafscheidelijk. Echter, door mijn woningtype kan ik deze niet gemakkelijk opbergen. Met een bakfietsparkeerplaats wordt het leven niet alleen voor mij, maar ook voor de voetgangers in mijn straat, een stuk aangenamer.”

Dit plan is slechts een van de vele stappen die Stad Brugge zet in haar streven naar een beter klimaat. Door de bakfiets te promoten en te faciliteren, wordt niet alleen het stadsbeeld groener, maar krijgen ook de overvolle straten wat ademruimte.

Vooruitziende blik

Dit initiatief past in een reeks van maatregelen die de stad neemt om haar klimaatambities waar te maken. Reeds in straten als de Zuidzandstraat en ondergrondse parkings zoals Station, Zand en Markt, vind je al voorbeelden van bakfietsparkeerplaatsen.

Bruggelingen die zich aangesproken voelen, kunnen hun aanvraag indienen op www.brugge.be/bakfietsparkeerplaats

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be.