Brandweerinterventie in de kerk van Pervijze

Brandweer Westhoek reageert op een melding van vermeende brand in de Kerk van Pervijze, maar ontdekt dat het slechts om rookontwikkeling gaat van het orgel. Dankzij hun snelle actie wordt een potentieel gevaar afgewend en kan de eucharistieviering ongehinderd doorgaan.

foto JT

Op een rustige zondagochtend ontving de Brandweer Westhoek, afdeling Diksmuide, een dringende oproep over een vermeende brand in de eeuwenoude Kerk van Pervijze. Met spoed rukte het team uit, gewapend met de ladderwagen, materiaalwagen en tankwagen, klaar om het vuur te bestrijden en levens te redden.

Roep om hulp

De rustige ochtend werd plotseling verstoord door een melding van mogelijke brandhaard in de historische kerk, een baken van geloof en gemeenschap in de regio. De noodoproep dwong de brandweer tot actie, met de veiligheid en het behoud van het erfgoed als hoogste prioriteit.

Inspectie ter plaatse

Bij aankomst bleek de situatie minder urgent dan gevreesd. De vermeende brand was eigenlijk een kwestie van rookontwikkeling, afkomstig van het majestueuze orgel in de kerk. Bij het opstarten van het instrument ontstond er een ongewone rook, wat alarmerend leek maar gelukkig geen vuur bleek te zijn.

Grondige evaluatie

Het ervaren brandweerteam nam geen enkel risico en voerde onmiddellijk een gedegen inspectie uit. Elk hoekje en gaatje van de kerk werd zorgvuldig onderzocht, maar er werd geen brandhaard ontdekt. De situatie werd nauwlettend in de gaten gehouden terwijl het orgel buiten werking werd gesteld voor verdere analyse.

Herstel van de rust

Met geruststelling dat er geen gevaar was voor de gelovigen en het historische gebouw, kon de eucharistieviering zoals gepland doorgaan. De brandweerlieden, met hun expertise en vastberadenheid, keerden terug naar de kazerne, wetende dat ze de gemeenschap en haar erfgoed veilig hadden gesteld.

Conclusie

De vreedzame ochtend in Pervijze werd opgeschrikt door de roep om hulp, maar dankzij het snelle en bekwame optreden van de Brandweer Westhoek werd een potentiële ramp voorkomen. Het incident benadrukt het belang van paraatheid en samenwerking in het beschermen van ons erfgoed en de veiligheid van onze gemeenschappen.

Contactpersoon: Andy Vermaut Telefoon: +32499357495 Website: www.westnieuws.be Email: contact@westnieuws.be