Brandweer Westhoek geroepen voor vissterfte langs Ieperleekanaal

Brandweer Westhoek reageerde op een noodoproep over vissterfte langs het Ieperleekanaal in Boezinge. Duizend kilogram dode vis werd over een afstand van anderhalve kilometer aangetroffen. De milieudienst van de Stad Ieper, de milieupolitie en de Vlaamse Waterweg onderzoeken de oorzaak, mogelijk gerelateerd aan eerdere vervuilingsgevallen.

De middagzon wierp haar gouden stralen over het rustige water van het Ieperleekanaal, doch de idyllische rust werd ruw verstoord door een sombere ontdekking. Brandweer Westhoek werd rond het middaguur opgeroepen voor een verontrustende situatie langs het kanaal, tussen de twee sassen in het schilderachtige Boezinge, een gemeente nabij het historische Ieper.

Een tragische ontdekking

Langs een traject van anderhalve kilometer strekte zich een macabere scène uit: duizend kilogram levenloze vis, een stille getuige van een onzichtbare tragedie die zich onder het wateroppervlak had voltrokken. De eens zo levendige waterwereld was getransformeerd tot een begraafplaats van zwijgende getuigen.

Een delicate operatie

Met bedachtzame precisie en een zorgvuldigheid die respect afdwong, namen de mannen en vrouwen van Brandweer Westhoek de taak op zich om de dode vissen uit het water te halen. Gehuld in hun oranje uniformen, vormden zij een levendige symfonie van vastberadenheid te midden van de stilte van het water. Een boot, als een stille bode, werd ingezet om de stille slachtoffers op te nemen, hun laatste rustplaats wachtend in de omhelzing van een verwerkingsbedrijf voor dierlijk afval.

Een verontrustende onthulling

De verraderlijke stilte van het water verborg een geheimzinnige daling van het zuurstofgehalte, een sinistere wending die de fragiele balans van het ecosysteem verstoord had. De milieudienst van de Stad Ieper, bijgestaan door de scherpe blik van de milieupolitie en de expertise van de Vlaamse Waterweg, ondernamen een gezamenlijke queeste naar de waarheid achter deze onverklaarbare tragedie. Hun zoektocht naar antwoorden bracht hen naar de mogelijke connectie met eerdere tekenen van verontreiniging die eerder deze maand op het water waren waargenomen.

Een zoektocht naar gerechtigheid

Terwijl de zon langzaam haar weg vond naar de horizon, bleven de autoriteiten en betrokken instanties onvermoeibaar werken aan het ontrafelen van dit mysterie, gedreven door een onwankelbaar verlangen naar gerechtigheid voor degenen die hun thuis vonden in de diepten van het kanaal.

Een herinnering aan de fragiliteit van onze wateren

De tragische gebeurtenissen langs het Ieperleekanaal dienen als een sombere herinnering aan de broosheid van onze waterrijke ecosystemen, en als een dringende oproep tot actie ter bescherming van onze kostbare natuurlijke hulpbronnen.

(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be) foto’s Filip Van Loo