Bpost: Balanceren tussen bruisende Belgische prestaties en Amerikaanse onzekerheid

Bpost, het Belgische postbedrijf, kende een opmerkelijk tweede kwartaal, waarin het de marktverwachtingen overtrof. Ondanks goede prestaties lijkt de beurswaarde op het eerste gezicht ondergewaardeerd met een marktkapitalisatie van slechts 940 miljoen euro.

Schaduw van twijfel

De onderneming staat echter in de schijnwerpers wegens mogelijke prijsmanipulaties in een krantendistributiecontract en kan in 2023 boetes verwachten, geschat tussen de 25 en 50 miljoen euro door het management. Dit wolkendek van juridische onzekerheid weerhoudt de aandelenkoers van een snelle stijging.

Europese lichtpuntjes en Amerikaanse teleurstellingen

Hoewel het schandaal minimale operationele gevolgen heeft, zijn de resultaten in België voor het tweede kwartaal beter dan verwacht. Initiatieven hebben hun vruchten afgeworpen; met een stabiele omzet en een bedrijfswinst van 56,8 miljoen euro.

Op internationaal vlak maakten de logistieke activiteiten in Europa en Azië indruk, met een omzetgroei van 15% tot 163 miljoen euro. Bedrijven zoals Radial EU en Active Ants hebben nieuwe klanten aangetrokken en marktaandeel gewonnen in het transport tussen Europa en Azië.

Echter, in de Verenigde Staten, geconfronteerd met verminderd pakketverkeer en druk op de prijzen, zijn de resultaten van bpost minder rooskleurig. Met een daling van 13% in omzet en 38% in operationele winst.

Toekomstvisie: licht en schaduw

Voor 2023 blijven de vooruitzichten veelbelovend in België en Europa. In de Verenigde Staten echter zijn de verwachtingen somberder, met een verwachte omzetdaling van meer dan 10%.

In reflectie

Operationeel gezien toont Bpost veerkracht, met opvallende prestaties in België en Europa. De waardering van het aandeel lijkt echter zeer laag. Herstel is slechts mogelijk wanneer de juridische onzekerheden verdwijnen.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen www.westnieuws.be)