Bloemen aan zee: Knokke-Heist verwelkomt het eerste Belgische strandbloemenkampioenschap

Knokke-Heist is gastheer voor het allereerste Belgische kampioenschap Strandbloemen maken. Dit evenement, opgezet door Compagnie Het Zoute en de gemeente, viert een traditie die sinds 2021 wordt beschouwd als Vlaams immaterieel erfgoed. Kinderen tussen 3 en 12 jaar presenteren hun creaties in eigen ontworpen ‘strandwinkeltjes’ en strijden om de titel, met het publiek dat een belangrijke rol speelt bij het kiezen van de winnaar.

19 augustus, 13:00 uur, Zeedijk Knokke-Heist bij Albertplein, Knokke-Heist

Een bloeiende traditie

In het kloppende hart van Knokke, waar de zilte zeelucht zich vermengt met kindergelach en creativiteit, herleeft een diepgewortelde Belgische traditie. Met het ‘Zoute Beach Flower Festival’ geven kinderen tussen de 3 en 12 jaar oud vorm aan hun unieke visie op de geliefde strandbloem. Zij presenteren hun handgemaakte creaties in zelfontworpen ‘strandwinkeltjes’, open voor de bewonderende blikken van voorbijgangers.

Meer dan enkel bloemen

Strandbloemen, de kleurrijke emblemen van onze kustlijn, dragen sinds 2021 het trotse label van Vlaams immaterieel erfgoed. Deze wedstrijd, ontstaan uit een samenwerking tussen Compagnie Het Zoute en de gemeente Knokke-Heist, zet een stap verder. Ze beoogt niet alleen de creativiteit van de jeugd te prikkelen, maar wil ook de duurzame voortzetting van dit kustfenomeen waarborgen. Begeleiding is er in de bekwame handen van Karin Van Hoorick, auteur van ontelbare werken over strandbloemen.

De stem van het volk

De bezoekers krijgen een actieve rol in dit spektakel. Hun stem beslist wie zich de allereerste Belgische kampioen strandbloemen maken mag noemen. Na deze volkstemming zet de jury van Compagnie Het Zoute de zoektocht voort naar het mooiste strandwinkeltje.

Agenda van de dag

  • 13u00 – 14u00: Een bloemenweide vol dromen waarin de deelnemende bloemen te bewonderen zijn en gestemd kan worden.
  • 14u00: De stemmen worden verzameld.
  • 14u30 – 15u00: Een feestelijk moment van onthulling: de winnaars worden bekendgemaakt.

Belangstellende journalisten worden van harte uitgenodigd om de organisatoren, experte Karin Van Hoorick en de winnaars te spreken over dit bijzondere evenement. Gelieve uw komst te bevestigen via jules.fremaut@bepublicgroup.be

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be.