BIOLANDBOUW IN ICHTEGEM IS VOORTAAN EEN ZEKERHEID

De gemeente Ichtegem is sinds kort zeker dat er voor eeuwig en altijd aan biologische landbouw wordt gedaan op haar grondgebied. Hoe dat komt? Op Valentijdsdag 2020 ontving stichting De Landgenoten een schenking van 8 ha Ichtegemse landbouwgrond. De voormalige eigenares, Geneviève, wilde zeker zijn dat de gronden voor altijd biologisch bewerkt worden, ook als zij er niet meer is. Aangezien De Landgenoten grond ter beschikking stelt aan bioboeren over generaties heen, is met deze schenking haar wens vervuld. De bioboeren, Renaat en Ruth, die vandaag reeds werken op de geschonken grond, mogen er rustig voor de rest van hun loopbaan blijven werken. Dankzij de schenking weten zij zeker dat de volgende generatie bioboeren hun levenswerk zal verderzetten.

Toegang tot grond is heikel punt voor starters in de landbouw

Meer en meer jonge mensen dromen immers van een carrière in de landbouw met meerwaarde voor mens, dier en omgeving. Die nieuwe starters zijn broodnodig. De gemiddelde leeftijd van boeren in Vlaanderen is 54 jaar en slechts een minderheid is zeker van een opvolger. Toegang tot grond is echter een van de grote drempels voor startende boeren. Landbouwgrond wordt lang niet alleen voor voedselproductie gebruikt en dat drijft de prijzen omhoog. Bovendien verhuren veel eigenaren hun grond liever niet aan boeren. Toch stijgt de vraag naar lokaal, lekker en duurzaam voedsel jaar na jaar.

De Landgenoten brengt grond tot leven

De Landgenoten is een coöperatie en een stichting die landbouwgrond koopt en beheert met het geld van aandeelhouders en schenkers. Zij verhuren die grond aan bioboeren via loopbaanlange contracten. Op gedeelde gronden creëren ze ruimte voor meer lokale en gezonde voeding, meer kansen voor innovatieve boeren, voor een levendig en groen platteland.

Momenteel voert De Landgenoten een crowdfundingcampagne om de schenkingsrechten te financieren. In totaal moet er 38 000 euro opgehaald worden tegen het einde van het jaar. De Groenfractie binnen de provincie West-Vlaanderen steunt het initiatief alvast en schenkt 500 euro.

Schepen van milieu, groenvoorziening en klimaat, Celesta Muylle: “Als gemeente zetten wij graag mee onze schouders onder dit project. Het sluit wonderwel aan bij de visie die wij willen uitdragen i.v.m. ecologie, gezonde voeding en het korte keten verhaal. Ook bij ons zit biologische landbouw, lokaal voedselbeleid en duurzaamheid duidelijk in de lift.

De landgenoten bieden ons met deze crowdfunding de opportuniteit aan om samen te bouwen aan een ecologisch en plaatselijk productieproces.” Tot en met 15 juni geeft De Landgenoten samen met bioboeren Ruth en Renaat alle schenkers een extraatje. Zo kan je bij een gift een boeket bloemen cadeau geven aan wie je maar wil; er zijn ook leuke postkaartjes, een biokatoenen draagtas, zuivelpakketten, een workshop bloemschikken, een proeverij op de geitenboerderij, … Voor elke gift vanaf 40 euro krijg je sowieso een fiscaal attest. De cadeautjes worden per post opgestuurd na 15 juni. Let op: de bloemen en zuivelpakketten zijn op te halen bij ‘t Reigershof (Klemskerke) en bij Bloom (Ichtegem).

Doe mee met de actie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *