Bevrijding Oostduinkerke: Hulde aan helden in een zee van herinneringen

Op zondag 10 september 2023 wordt in Oostduinkerke stilgestaan bij de 79ste verjaardag van de Bevrijding van de gemeente. Ter nagedachtenis van de helden die hun leven gaven voor de vrijheid, wordt een uitgebreid programma van plechtigheden georganiseerd.

Het programma begint met een plechtige eucharistieviering in de Sint-Niklaaskerk om 9 uur. Deze kerkelijke plechtigheid wordt opgeluisterd door het koor “Beauvarlet” uit Koksijde.

Na de eucharistieviering wordt er om 10 uur een plechtigheid gehouden op de gemeentelijke begraafplaats. Hier worden bloemen gelegd op de graven van de gesneuvelde verzetslieden, op het graf van André Geryl, omgekomen in een concentratiekamp, en op de Britse Militaire begraafplaats.

Na de plechtigheid op de gemeentelijke begraafplaats volgt om 10.30 uur een optocht van de Koninklijke Gemeentelijke Harmonie Koksijde naar het monument voor de gesneuvelden. Hier wordt om 11 uur een bloemenhulde gebracht.

Aansluitend wordt er een receptie aangeboden door het gemeentebestuur in de feestzaal Witte Burg.

De plechtigheden zijn een moment van bezinning en herdenking. Ze zijn een eerbetoon aan de helden die hun leven gaven voor de vrijheid van Oostduinkerke en de Westkust.

De plechtigheden zijn een belangrijk onderdeel van het lokale erfgoed. Ze vormen een schakel tussen het verleden en het heden. Ze laten ons nadenken over de waarde van vrijheid en de prijs die daarvoor betaald werd.

De plechtigheden zijn een openbare gebeurtenis. Iedereen is welkom om deel te nemen en de helden te herdenken.

(tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be)