Betoverend bloemencorso: een magisch schouwspel

De metamorfose van de zomerse straten

Zondag 27 augustus zal een dag zijn die gegrift zal staan in het geheugen van velen, waarbij de centrumstraten en de Zeedijk transformeren tot een magisch eindezomerdecor. Meer dan 800.000 dahlia’s, snijbloemen en planten worden gebruikt om de stoet te versieren, wat een spectaculair beeld zal opleveren. Twintig praalwagens, acht dansgroepen, twee muziekkorpsen, een kunstgroep en ongeveer 150 figuranten zorgen voor een ongeëvenaard bloemenspektakel.

In de ban van “The Greatest Parade”

Het thema “The Greatest Parade”, geïnspireerd op de muzikale film “The Greatest Showman”, is een creatie van regisseur Davy De Wolf. Tijdens een autorit naar Blankenberge werd hij volledig opgeslokt door de sfeer van de film. Hij zag in zijn fantasie hoe dit thema kon resulteren in een buitengewoon corso. Retrokostuums uit de jaren ’20-’30 brengen je terug naar een vervlogen tijdperk, van carnavalspelletjes tot vaudevilletheater. Verwacht geen typisch circus met clowns of jongleurs, maar een totaalbeleving vol theater, musical, cabaret, retrocircus, rariteiten en meeslepende muziekstukken.

Een focus op beleving

Burgemeester Björn Prasse benadrukt dat sinds vorig jaar de focus van het corso op beleving ligt, volledig passend bij de huidige tijd. Het corso wil een boodschap overbrengen en mensen meenemen in het verhaal. Dit jaar zijn er voor het eerst veel losse elementen in de stoet die samen een harmonieus geheel vormen. Dit zorgt voor een buitengewone samenhang en een totaalbeleving.

Een frisse wind door het corso

Vernieuwing blaast een frisse wind door het corso dit jaar. In plaats van terug te vallen op de gebruikelijke verenigingen en groepen, wordt er gewerkt met zogenaamde losse figuranten. Het corsoteam zoekt de perfecte persoon voor elke rol. Ook nieuw voor de editie van 2023 is het gebruik van droogbloemen, een stijl die perfect past binnen het thema.

Een blik achter de schermen

Als je nieuwsgierig bent hoe de wagens worden versierd of alvast een voorproefje wilt krijgen van de wagens, kun je op zaterdag 26 augustus 2023 de corsotour doen. Je kunt zelf ervaren hoe de vele vrijwilligers de wagens vormgeven.

De bloemenpracht nagenieten

Wil je na de parade nog genieten van de bloemenwagens? Op maandag 28 augustus kun je de stadswagen, de jeugdwagen, een siertuilenwagen, vier theaterwagentjes en twee bebloemde dierfiguren vinden op het Koning Leopold III-plein.

Een oproep voor bloemstekers

Blankenbergenaars, toeristen en tweedeverblijvers zijn nog steeds welkom als bloemensteker. Je kunt mailen naar evenementen@blankenberge.be of bellen naar 050 636 630.

Alle informatie over het evenement en het parcours is te vinden op www.visit-blankenberge.be/bloemencorso.

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )