België’s ambitie voor het hart van oceanische biodiversiteit

België stelt zich kandidaat als zetel voor het BBNJ-secretariaat, een belangrijk orgaan opgericht voor de bescherming van mariene biodiversiteit buiten nationale jurisdictie. Het BBNJ-verdrag, ondersteund door de VN, werd in maart 2023 geïntroduceerd. België’s leidende rol in mariene beschermingsinitiatieven en de steun van internationale organisaties versterken hun kandidatuur.

In het kloppende hart van Europa heeft België haar wens geuit om een leidende rol op zich te nemen in de mondiale bescherming van mariene biodiversiteit. De stad Brussel, vaak beschouwd als het epicentrum van politieke beslissingen, kan binnenkort het zenuwcentrum worden voor de bescherming en duurzame ontwikkeling van biodiversiteit buiten nationale jurisdictie.

Een verdrag om de wereldzeeën te koesteren

Eerder dit jaar, in maart 2023, gaven de Verenigde Naties groen licht voor het BBNJ-verdrag. Dit baanbrekende verdrag heeft een kristalheldere missie: onze kostbare oceanen en de verborgen rijkdom van de zeebodem beschermen en koesteren voor toekomstige generaties.

België als pionier in oceanische bescherming

De Belgische invloed in de totstandkoming van dit verdrag is onmiskenbaar. Niet alleen speelde het land een cruciale rol tijdens de onderhandelingen, het heeft zich ook als één van de dappere Blue Leaders op de voorgrond gesteld. Deze coalitie van landen, gedreven door een gezamenlijke liefde voor de oceanen, zet zich onvermoeibaar in voor hun behoud.

Op zoek naar een thuis voor het secretariaat

De volgende belangrijke stap voor het BBNJ-verdrag is de oprichting van een secretariaat om de implementatie te begeleiden. De uiteindelijke keuze voor de thuisbasis van dit secretariaat, een beslissing die verwacht wordt in 2025, wordt met spanning afgewacht.

Het feit dat toonaangevende internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Internationale Zeevaartorganisatie, hun steun hebben uitgesproken voor de Belgische kandidatuur, is een krachtig testament voor België’s vastberadenheid en expertise in deze cruciale materie.

Het grotere plaatje

De ambitie van België om gastland te zijn voor het BBNJ-secretariaat is niet zomaar een wens; het is een reflectie van het land’s diepe toewijding aan de bescherming van de wereld’s mariene erfgoed. Hun vooraanstaande reputatie in milieubeheer en maritieme zaken maakt ze tot een voor de hand liggende keuze. En met de steun van vooraanstaande internationale entiteiten lijkt de ster van België helderder dan ooit te schijnen.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be