Barbados heeft een vooruitziende diplomatieke visie op een duurzame toekomst

Ambassadeur Simone Rudder van Barbados bij de EU benadrukt de noodzaak van innovatieve oplossingen en internationale samenwerking om de klimaatcrisis aan te pakken. Ze roept op tot actie en een gezamenlijke inspanning om de doelstellingen van het Parijsakkoord te realiseren, met een focus op ambitieuze klimaatinitiatieven zoals het Bridgetown-initiatief en nationale projecten in Barbados.

Een carrière gewijd aan internationale betrekkingen

In de schaduw van diplomatieke bescheidenheid staat een vrouw wiens carrière de essentie van toewijding aan de publieke zaak belichaamt. Simone Rudder, die sinds 1987 deel uitmaakt van de openbare dienst van Barbados, heeft het grootste deel van haar meer dan dertigjarige loopbaan doorgebracht in de buitenlandse dienst van haar land. Haar pad heeft haar gevoerd van Ottawa tot Genève, van Washington D.C. tot Brussel, waar zij nu met verve de rol van ambassadeur van Barbados bij de Europese Unie en het Koninkrijk België vervult. Haar academische achtergrond in internationale betrekkingen en internationale samenwerking voor ontwikkeling, verrijkt met een Master in Public Administration aan de Harvard Kennedy School of Government, vormt de solide basis van haar indrukwekkende carrière.

Een visie gedeeld met de wereld

Op het recent evenement The European Climate Stocktake waar ook Andy Vermaut als EU Climate Pact Ambassador in Brussel aanwezig was, waarbij de eer haar ten deel viel om naast haar collega’s uit de Volksrepubliek China en de Verenigde Staten van Amerika te staan, sprak ambassadeur Rudder van Barbados met een mengeling van dankbaarheid en vooruitziende blik. Ze benadrukte de prioriteit die Barbados hecht aan de relatie met de Europese Unie en de vruchtbare samenwerking die zij samen genieten. De bijeenkomst, een venster op de wereld, bood een podium voor een dialoog over mondiale uitdagingen, zoals de klimaatcrisis die onze planeet bedreigt.

Een collectieve beweging voor verandering

Rudder benadrukte dat de huidige mondiale evaluatie van klimaatdoelstellingen gezien moet worden als een collectieve beweging voor koerscorrectie. Het is een moment van wereldwijde verantwoording, een kans om innovatieve manieren voor te stellen om onze ambities te versnellen en een katalysator voor transformatieve acties op alle niveaus. Ze reflecteerde op de vraag waar de internationale gemeenschap naartoe wil en benadrukte de noodzaak om ons te bevrijden van vastgeroeste posities om de vooruitgang te boeken die nodig is voor de stabiliteit, veiligheid en uiteindelijk het voortbestaan van onze planeet.

Innovatie als sleutel tot vooruitgang

Barbados, onder leiding van premier Mia Mottley, werkt actief samen met leiders uit de overheid, het bedrijfsleven en de non-profitsector om een innovatief en holistisch actieprogramma op te bouwen. Het Bridgetown-initiatief, gelanceerd in 2022, is een plan om de noodzakelijke financiering te vinden voor duurzame ontwikkeling en de bescherming van de mondiale publieke goederen waarvan we allen afhankelijk zijn. Rudder ziet dit initiatief als een belichaming van de innovatieve oplossingen die nodig zijn om de doelstellingen van het Parijsakkoord te realiseren.

Nationale acties voor een mondiale uitdaging

Rudder deelde ook de nationale inspanningen van Barbados, zoals de oprichting van een blauw-groene fonds en een waterzuiveringsproject aan de zuidkust, die beide bijdragen aan het mitigatiebeleid en de bescherming van kwetsbare kustecosystemen. Deze projecten passen binnen de Global Gateway-initiatieven van de Europese Unie en tonen Barbados’ volledige steun en waardering voor deze kritieke investeringsplatforms.

Een oproep tot actie

Ter afsluiting van haar toespraak benadrukte Rudder dat Barbados geen enkele steen onberoerd laat in de strijd tegen de klimaatcrisis. Ze riep op tot een robuuste uitkomst bij COP28, met ambitieuze vooruitgang op alle thematische gebieden van klimaatactie. Ze benadrukte de noodzaak van een nieuw elan om de temperatuurdoelstelling van het Parijsakkoord te bereiken en riep op tot een record van actie, niet alleen van beloften. Barbados staat klaar om samen te werken met alle mondiale partners om de innovatieve oplossingen te implementeren die nodig zijn om de dringende en existentiële uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, aan te gaan.

( Tekst EU Climate Pact Ambassador Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )