Balletvoorstelling ‘Particles of God’ in Brugge laat diepe indruk na

Het artikel beschrijft de balletvoorstelling ‘Particles of God’ van Isabelle Beernaert, die ondanks tegenslagen door borstkanker een indrukwekkende comeback maakt. Het verhaal benadrukt de kracht van dans als een bron van hoop en moed. Door haar persoonlijke strijd te delen via haar kunst, inspireert Beernaert anderen om door te gaan in moeilijke tijden. De voorstelling wordt geprezen om zijn emotionele impact en verbindende kracht.

zaterdag 10 februari, Brugge

Op zaterdag 10 februari vond de betoverende balletvoorstelling met live muziek van Isabelle Beernaert plaats in Brugge. Ondanks een korte onderbreking wegens gezondheidsproblemen van een toeschouwer, wist de voorstelling met de naam ‘Particles of God’ een blijvende indruk achter te laten op het publiek.

Een moedige terugkeer na tegenslag

In januari 2023 werd de befaamde choreografe Isabelle Beernaert, bekend van programma’s als ‘So You Think You Can Dance’ en ‘The Ultimate Dance Battle’, geconfronteerd met een ingrijpende gebeurtenis. Tijdens haar eerste ‘Particles of God’-tournee door België en Nederland kreeg ze te horen dat ze borstkanker had. Ondanks deze schokkende diagnose slaagde Beernaert er met de steun van haar dansers en geliefden in om alle geplande voorstellingen in het eerste seizoen te laten doorgaan.

Nu, na een periode van herstel, is het tijd voor een tweede ronde van de voorstelling. Deze keer begon de tournee in Nederland aan het begin van de ‘borstkankermaand’ oktober, om vervolgens ook in België bewonderd te kunnen worden.

Dans als taal van hoop en kracht

Elk jaar staat oktober in het teken van borstkanker. Ook Isabelle Beernaert, die zelf de diagnose kreeg, wil haar verhaal delen om anderen die met dezelfde strijd te maken hebben, moed in te spreken. Dit doet ze op haar eigen unieke manier: door middel van dans.

Tijdens haar herstel kon Isabelle de leiding over haar creatie, ‘Particles of God’, vol vertrouwen overdragen aan haar dochter Manon. Samen met de dansers werkte Manon aan de herneming van de voorstelling. Het succes van de eerste tournee maakte een tweede ronde onvermijdelijk. Voor Isabelle was dit echter een emotioneel moment:

“Na de diagnose kwam ik in een rollercoaster van emoties terecht en kreeg ik de kans om diep na te denken over het leven. Het was een nieuwe levensles, een kans om te groeien en meer begrip te krijgen. Op 8 februari 2023 onderging ik de borstoperatie om de tumor te verwijderen. Het was een ingrijpende ervaring, waarbij ik mezelf toestond kwetsbaar te zijn. En ik bleef altijd in contact met mijn innerlijke zelf”, aldus Isabelle.

Terugkijkend op haar werk na de diagnose ontdekte Isabelle verrassende verbanden. Ze merkte op dat sommige aspecten van haar choreografie bijna profetisch leken, alsof ze vooruitwezen naar haar ziekte. Dit inzicht gaf haar een dieper begrip van haar kunst.

Een verlichtende reis door muziek en dans

Het herstel van Isabelle verliep voorspoedig, maar ze blijft op ontdekkingstocht naar haar nieuwe ritme. Hoewel ze zelf niet fysiek aanwezig kan zijn bij de voorstellingen, vertrouwt ze erop dat het dansgezelschap een spraakmakende tour zal neerzetten.

‘Particles of God’ laat zien hoe muziek en dans onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dankzij prachtige kostuums, een lumineus decor en emotionele choreografie, wordt het publiek meegenomen op een indringende, verlichtende reis. De livemuziek van Peter Bogaert, die tevens als mysterieus personage verschijnt, vormt de rode draad door het geheel.

Een overweldigende ervaring

“De zinderende gevoelens die beklijven na het beleven van de jongste dansvoorstelling Particles of God van Isabelle Beernaert zijn onbeschrijflijk. Opnieuw weet de Vlaamse choreografe een magistraal en sprookjesachtig totaalbeeld neer te zetten met een filosofische grondslag,” aldus Peter Joore van De Vlaardinger.

De voorstelling raakte niet alleen de ogen en oren, maar ook de ziel van de toeschouwers. Het is een ervaring die niemand onberoerd laat.

(Tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be) foto”s Dirk Venkeirsbilck