Az West moderniseert met nieuwe MUG

Het az West heeft een nieuwe MUG geïntroduceerd, na een zorgvuldig selectieproces van bijna drie jaar. De Ford Explorer Hybride is gekozen vanwege zijn uitstekende prestaties en geavanceerde veiligheidskenmerken. Met een verbeterde indeling van de koffer en gespecialiseerde MUG-zakken staat het team klaar om nog effectiever levens te redden in noodsituaties.

Een stap voorwaarts in spoedzorg

Het az West streeft voortdurend naar vooruitgang in zijn spoeddiensten, en dit streven heeft geleid tot de aanschaf van een nieuwe MUG. De oude wagen, trouwe metgezel in talloze noodgevallen, was toe aan vernieuwing. In 2021 werd beslist dat het tijd was voor een upgrade, en na een zorgvuldig proces van bijna drie jaar is het resultaat nu klaar om in actie te komen.

Een teamgedreven beslissing

Het besluit tot vernieuwing werd niet lichtvaardig genomen. Een toegewijde projectgroep, bestaande uit spoedverpleegkundigen Nathalie en Guillaume, samen met hoofdverpleegkundige Natacha, kwam samen om de beste keuze te maken voor de toekomst van spoedinterventies bij az West.

Grondig testen voor perfectie

Het selectieproces was intensief. Alle MUG-voertuigen in West- en Oost-Vlaanderen werden grondig geëvalueerd, waarbij zowel de positieve als negatieve aspecten werden afgewogen. Het team streefde naar niets minder dan perfectie, en dat betekende dat elk detail van cruciaal belang was.

“We hebben bijna alle MUG-voertuigen van West- en Oost-Vlaanderen bekeken en de positieve en negatieve punten gebundeld om er de perfecte wagen van te maken. Er kwam heel wat bij kijken om alle nodige informatie te verzamelen,” merkte spoedverpleegkundige Nathalie op.

Het testen van potentiële kandidaten was een serieuze aangelegenheid. Op de luchtmachtbasis van Koksijde ondergingen verschillende wagens rigoureuze tests op snelheid, veiligheid en wendbaarheid. Pas na deze grondige evaluatie kwam de Ford Explorer als winnaar uit de bus, dankzij zijn ergonomische ontwerp en indrukwekkende veiligheidskenmerken. De MUG werd geleverd door Ford verdeler Vansteenland ui Veurne.

Een nieuw tijdperk in spoedzorg

Met de komst van de Ford Explorer Hybride breekt er een nieuw tijdperk aan voor spoedinterventies bij az West. Deze vierwielaangedreven krachtpatser, uitgerust met een plug-in hybride aandrijflijn, belooft niet alleen verbeterde prestaties, maar ook een verhoogd niveau van veiligheid en comfort voor zowel patiënten als hulpverleners.

Optimalisatie van efficiëntie

Een van de meest opvallende verbeteringen is de herinrichting van de koffer en MUG-zakken. Dankzij een innovatief 2-ladensysteem kunnen alle benodigdheden nu overzichtelijk en ergonomisch worden opgeborgen.

“Vroeger hadden we geen ladensysteem in de koffer. Nu heeft elke zak en elk toestel zijn eigen plaats op maat. Dit is een grote verbetering voor ons comfort om ergonomisch te kunnen werken,” legde een van de verpleegkundigen uit.

Voorbereid op elke noodsituatie

De nieuwe MUG is uitgerust met een breed scala aan gespecialiseerde uitrusting, waaronder AB-zakken voor luchtweg- en ademhalingsondersteuning, traumazakken voor spoedeisende zorg en zelfs een rampenkoffer voor grootschalige noodsituaties. Elk item heeft zijn eigen plaats, zorgvuldig ontworpen voor maximale efficiëntie.

Een toekomst van hoop

Met deze nieuwe aanwinst staat az West klaar om nog vele levens te redden en noodsituaties het hoofd te bieden. Gedreven door passie en toewijding blijft het team streven naar excellentie in spoedzorg, altijd klaar om te helpen wanneer elke seconde telt.

Training voor de toekomst

De spoedverpleegkundigen zullen deze week een grondige training volgen met de nieuwe wagen, waardoor ze vol vertrouwen de volgende week kunnen ingaan, gereed om hun levensreddende missie voort te zetten.

(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be) Foto’s AZ WEST