Assita Kanko bekroond als Atheïst van het Jaar 2023 in Amsterdam

Een inspirerende erkenning voor moed en vrijdenken
Assita Kanko, een prominente figuur in het vrijdenkersmilieu, is door de Nederlandse vereniging De Vrije Gedachte uitgeroepen tot Atheïst van het Jaar 2023. De ceremonie, gehouden in Amsterdam, werd bijgewoond door vooraanstaande denkers zoals Keyvan Shahbazi, Willem Vermaat, Bart Collard, en Kanko zelf.

Een lofrede op de vrije geest van Kanko
Floris van den Berg prees Kanko voor haar vastberadenheid en toewijding om het lijden in de wereld te verminderen en individuele vrijheid te bevorderen. Hij haalde daarbij aan hoe Kanko, geïnspireerd door wijlen Etienne Vermeersch, zich ontworstelde aan een verdrukkende situatie om een leven van vrijheid en verantwoordelijkheid na te streven.

Kanko’s visie op vrijheid en religie
Kanko sprak zich uit over haar persoonlijke keuze voor vrijheid boven religie, traditie en cultuur, ondanks de uitdagingen en bedreigingen die ze daardoor ondervindt. Ze benadrukte het belang van het voortdurend spreken over en verdedigen van vrijheid, gezien de huidige bedreigingen door extremisme en het belemmerde pad naar kritisch denken.

Een bemoedigend teken van solidariteit
De prijs wordt gezien als een teken van solidariteit en erkenning, die haar versterkt in haar strijd voor de vrijheid van vandaag en morgen.

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )