Apothekers krijgen groen licht voor toediening griepprik

Apothekers zullen dit najaar de griepprik mogen toedienen, een beslissing die is genomen in de hoop de vaccinatiegraad te verhogen. Hoewel deze maatregel in sommige Europese landen al is geïmplementeerd, heeft het besluit tot ontevredenheid geleid bij artsen in België, die vrezen dat het beroep van huisarts wordt uitgehold.

In een poging om de vaccinatiegraad te verhogen, zullen apothekers dit najaar ook de griepprik mogen toedienen. Deze beslissing, hoewel verwelkomd door sommigen, heeft kritiek uitgelokt bij artsen die vrezen dat het beroep van huisarts wordt uitgehold.

Apothekers als nieuwe vaccinatiepunten

Na de succesvolle implementatie van het toedienen van winterboosters voor het coronavaccin door apothekers vorig jaar, heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) een wetsontwerp ingediend dat apothekers ook in staat stelt de jaarlijkse griepprik toe te dienen. De minister hoopt dat door de inzet van apothekers, die een lage drempel vormen voor de bevolking, meer mensen zich zullen laten vaccineren tegen de griep. Hij merkt op dat in veel andere Europese landen, zoals Frankrijk en Duitsland, apothekers al griepprikken mogen toedienen.

Combinatie van griep- en coronavaccin

Het griepvaccin kan worden gecombineerd met een winterbooster tegen corona, waarbij de vaccins in verschillende armen worden toegediend. Deze combinatie wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Artsen uiten hun bezorgdheid

Hoewel de mogelijkheid voor apothekers om een covidvaccin toe te dienen vorig jaar werd geïntroduceerd om de druk op huisartsen te verlichten, heeft de nieuwe maatregel tot ontevredenheid geleid bij artsen. Jeroen van den Brandt, de voorzitter van de huisartsenvereniging Domus Medica, uitte zijn bezorgdheid in Het Laatste Nieuws, waarbij hij stelde dat apothekers en huisartsen tegen elkaar worden uitgespeeld. Hij pleit ervoor dat huisartsen zelf griepvaccins mogen bestellen, in plaats van dat de patiënt ze eerst bij de apotheek moet halen.

Het artsensyndicaat BVAS heeft kritiek geuit op Vandenbroucke, waarbij ze stellen dat hij ‘het beroep van huisarts in stukken breekt’ en ‘toegeeft aan de apothekerslobby’. Jos Vanhoof, directielid van BVAS, beweert dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat deze maatregel de vaccinatiegraad verhoogt.

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *