Niet gecategoriseerd

Aardenburg, RESTAURATIEPROJECT MUURSCHILDERINGEN AFGEROND

Vorig jaar zijn vier achttiende-eeuwse schilderstukken uit een voormalig woonhuis in Aardenburg geconserveerd, gereinigd en gerestaureerd. De opknapbeurt heeft bijna driekwart jaar geduurd. Vanaf deze week zijn zij te zien in het Archeologisch Museum te Aardenburg. De schilderingen stellen verscheidene taferelen voor: twee landschappen, een havenscène en een kust- en zeezicht. Welk deel van het land, of wellicht zelfs buitenland, de scènes voorstellen is onbekend. 

 

In de jaren 60 werden vier oude schilderingen uit een woning in de Tuimelsteenstraat te Aardenburg ‘gered’. Het huis zou naar verluid afgebroken worden en de schilderingen zouden zonder de reddingsactie verloren zijn gegaan. De schilderingen werden overgebracht op panelen, kwamen in bezit van de voormalige gemeente Aardenburg en werden tentoongesteld in het voormalige Aardenburgse gemeentehuis aan de Markt. Daar hebben ze enkele decennia gehangen tot vorig jaar het pand verkocht werd. In de loop van de jaren is de kwaliteit van de schilderingen steeds verder achteruit gegaan. Vorig jaar werd besloten ze te laten restaureren. De opdracht daartoe werd gegund aan restauratieatelier Monica Martens in Aardenburg. Monica Martens was verantwoordelijk voor de conservering en reiniging, terwijl haar collega Joost Theeuwes de restauratie, d.w.z. de aanvulling van in de loop van de jaren verloren gegane fragmenten, op zich heeft genomen.

De schilderstukken, ofschoon nog steeds kwetsbaar, bevinden zich nu weer in prima conditie en worden vanaf deze week tentoongesteld in het archeologisch museum aan de Marktstraat. Mogelijk krijgen ze later een plaatsje in het nieuwe archeologisch museum.

 

Over de achtergrond en voorstellingen van de stukken is helaas weinig bekend. De vier schilderingen zijn van diverse grootte, maar vormen, blijkens schildertechniek en -stijl, één geheel. Chronologisch zijn ze te dateren in het derde kwart van de achttiende eeuw. De voorstellingen zijn erg verschillend. Eén stuk toont een kust- en zeegezicht met een Hollandse vrachtvaarder. Op een ander stuk is een havenscène te zien met een Deens schip. Op de beide andere schilderingen zijn landschappen en bomen afgebeeld.

De uitvoeringskwaliteit van de schilderingen is eveneens wisselend. De schepen, huizen en mensen zijn van secundair gehalte, maar de compositie is evenwichtig en de landschappen en bomen qua techniek als kleurstelling goed tot bijzonder fraai.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *