60 jaar petanqueclub De Bevers: bijna de oudste en zeker de fierste petanqueclub van Vlaanderen

Waregem, Kruishoutem

Van Bevere naar Waregem: het pad van de Bevers

Aanstaande zondag, 17 september, markeert een gedenkwaardige mijlpaal voor KPC De Bevers uit Waregem. Zestig jaar geleden legden zij de basis voor wat nu bijna de oudste petanqueclub van Vlaanderen is. Dat ze een rijke geschiedenis hebben met 60 jaar Pétanque in het hart van Vlaanderen, dat spreekt voor zich.

De Koninklijke Pétanqueclub De Bevers, met haar roots in Bevere bij Oudenaarde, vieren deze september een monumentale mijlpaal: hun 60-jarig jubileum. Een naam die naar hun geboortegrond verwijst, heeft de tijd doorstaan en siert de club sinds 1963, waardoor ze de op een na oudste pétanqueclub van Vlaanderen zijn. Het erepredicaat ‘Koninklijk’ werd toegevoegd in 2013, het jaar van hun gouden jubileum.

De club kende door de jaren heen verschillende verhuisbewegingen. Eind 1968 vond de club een nieuw thuis in Kruishoutem. Met het verstrijken van de jaren en de toestroom van Waregemse leden werd Waregem hun nieuwe uitvalsbasis. Dit leidde tot een vestiging bij Café Beiaard op de Markt in Waregem. Dankzij de ondersteuning van de gemeente verhuisde de club later naar de omgeving van ‘t Pand.

De Boulodroom: meer dan zomaar een clubhuis

Op 30 september 1994 vonden de Bevers een definitief onderkomen. Raf Decabooter, de toenmalige Schepen van Sport, onthulde hun nieuwe thuishaven met de gedenkwaardige woorden: “ik had een droom, het werd een Boulodroom.” Deze Boulodroom, gelegen onder ‘t Pand, is de plek waar leden en bezoekers tot op de dag van vandaag samenkomen om de kunst van het pétanque te beoefenen.

Een club voor iedereen, een sport voor alle leeftijden

KPC De Bevers onderscheidt zich met hun inclusiviteit. Niet alleen hebben ze een van de weinige vrouwenteams in Vlaanderen – de Beverladies – maar ze verwelkomen ook zowel competitiespelers als recreatieve enthousiastelingen. Elke tweede zaterdag van de maand is er een open toernooi waarbij iedereen welkom is.

De club biedt meer dan alleen sportieve uitdagingen. Traditionele vieringen zoals de nieuwjaarsreceptie, clubfeesten en regelmatige waardering voor de leden maken deel uit van de rijke cultuur van de Bevers. De aantrekkingskracht van de sport ligt in haar eenvoud en universele aantrekkingskracht – jong of oud, iedereen kan het potentieel hebben om te excelleren in pétanque.

Toekomstige horizonten en een uitnodiging voor alle geïnteresseerden

Met de aanstaande renovaties aan ‘t Pand in 2024, is er een nieuwe Boulodroom in de maak op de vroegere brandweerlocatie op ‘t Gaverke. Maar de club blijft trouw aan haar kernwaarden en kijkt met optimisme naar de toekomst.

Voor geïnteresseerden in het leren of ervaren van deze prachtige sport, nodigt KPC De Bevers u van harte uit in hun Boulodroom onder ‘t Pand op dinsdagavond. Bezoek hun website of volg ze op Facebook onder KPC De Bevers.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be