2024: Een jaar vol kunst en cultuur in de Leiestreek

2024 belooft een jaar vol kunst en cultuur te worden in de Leiestreek, met talrijke evenementen, tentoonstellingen en artistieke initiatieven die zowel de historische als hedendaagse kunst van de regio vieren.

20 november 2023, Leiestreek, België

Een bruisend centrum van creativiteit

In 2024 transformeert de Leiestreek in een cultureel paradijs. Dit wordt een jaar waarin kunst- en cultuurliefhebbers zich kunnen onderdompelen in een scala aan tentoonstellingen, evenementen en artistieke ervaringen. Claude Croes, voorzitter van Toerisme Leiestreek vzw, benadrukt dat de regio, beroemd om haar rijke kunstgeschiedenis, zowel klassieke als hedendaagse kunstenaars eert.

Hulde aan Vlaamse Meesters

De Leiestreek, een inspiratiebron voor generaties kunstenaars, vestigt in 2024 extra aandacht op dit culturele erfgoed. De regio brengt een eerbetoon aan Emile Claus, met onder andere een digitale belevingsexpo in Sint-Eloois-Vijve en een grote tentoonstelling in mudel. In het Roger Raveel Museum in Machelen-aan-de-Leie worden zowel het werk van Roger Raveel als dat van zijn echtgenote Zulma geëerd. Daarnaast opent kunstenaar Martin Wallaert zijn atelier voor het publiek met het project ‘Anekd’Arte’.

Innovatieve toeristische initiatieven

Toerisme Oost-Vlaanderen en Toerisme Leiestreek vzw lanceren nieuwe fiets- en wandelroutes, een uitgebreide toeristische kaart en extended reality bakens, waardoor bezoekers op een vernieuwende wijze kennis kunnen maken met de kunst langs de Leie. Leentje Grillaert, voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen, benadrukt de rol van deze projecten in het structureel promoten van de regio.

Financiële ondersteuning en beleidsfocus

Deze projecten worden mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van Toerisme Vlaanderen. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir benadrukt het belang van de Vlaamse meesters als ambassadeurs en steunt initiatieven die deze kunstenaars in de schijnwerpers zetten.

Toekomstige kunstevenementen in Kortrijk

In 2024 vindt de derde Kortrijkse triënnale voor actuele kunst plaats met het thema ‘After Paradise’. Hedendaagse kunstenaars brengen kunstinstallaties naar het stadscentrum van Kortrijk. De Biënnale van de Schilderkunst in 2024, een samenwerking van Museum Dhondt-Dhaenens, het Roger Raveel Museum en mudel, belooft een viering van schilderkunst te worden.

Nieuw museum Abby in Kortrijk

Kortrijk verwelkomt in 2024 Abby, een veelzijdig museum dat de artistieke identiteit van de stad zal versterken. Abby wordt een speelse en toegankelijke plek waar kunst, erfgoed en identiteit samenkomen.

Kunstcampagne in de Leiestreek

Toerisme Leiestreek vzw zal in 2024 het thema ‘Kunst en creativiteit’ centraal stellen in haar communicatie, met de nadruk op zowel tijdelijke als permanente kunst- en cultuurbelevingen in de regio.

Informatie en contact

Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden contact opnemen met Katrien Six – Regiomanager Leiestreek, 0472 67 62 25 – katrien.six@toerisme-leiestreek.be

Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be