19e Flitsmarathon: 24 uur waakzaamheid op Belgische wegen

Op 21 november organiseert de Geïntegreerde Politie de 19e flitsmarathon in België, met als doel het bevorderen van verkeersveiligheid en het bewustmaken van bestuurders over de gevaren van te snel rijden.

Datum en locatie: Dinsdag 21 november 2023, België

Verscherpte controle voor verkeersveiligheid

In een ongekende inspanning om verkeersveiligheid te bevorderen, organiseert de Geïntegreerde Politie, bestaande uit de Federale Wegpolitie en de Lokale Politie, op 21 november vanaf 6 uur ‘s ochtends de 19e editie van de ‘flitsmarathon’. Gedurende 24 uur zal er intensief worden gecontroleerd op snelheidsovertredingen op Belgische wegen.

Een preventieve actie met een duidelijk doel

Deze actie, nu een vast onderdeel van het verkeersveiligheidsbeleid, heeft als primair doel het bewustmaken van bestuurders over de risico’s van te snel rijden. De politie wil met deze marathon benadrukken dat het naleven van de snelheidslimieten essentieel is voor de veiligheid op de weg.

Een terugblik op eerdere resultaten

De noodzaak van deze marathon wordt onderstreept door de cijfers van de vorige flitsmarathon in oktober 2022. Toen werd vastgesteld dat 4,23% van de gecontroleerde bestuurders de snelheidslimiet overtrad. Dit gebeurde op 556 controlepunten, waarbij 130 politiezones betrokken waren. Deze cijfers tonen aan dat, ondanks bewustwordingscampagnes, een aanzienlijk aantal bestuurders nog steeds de snelheidslimieten negeert.

De strijd tegen verkeersonveiligheid

Overdreven snelheid blijft een van de hoofdoorzaken van verkeersongevallen, naast rijden onder invloed en afleiding door mobiele telefoons. De flitsmarathon is onderdeel van een bredere strategie van de politie om verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal ongevallen te verminderen.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be