Torhout, bloeiende stad !

 

Schepen Elsie Desmet : Een tasje koffie of een heerlijk ijsje op een van de vele terrassen, fietsend tussen de schitterende bloembakken over de Markt, een blik op ons bebloemde stadhuis. En straks verschijnen ook de ‘ooievaarsnesten’ weer in het straatbeeld. Onze stad zal weer schitteren in een zomerse bloemenpracht! Als burger zullen we opnieuw een hele zomer lang kunnen genieten van een prachtige, zomerse bebloeming. Deze pareltjes komen er niet vanzelf! Elke dag zijn mensen van onze groendienst in de weer om deze bloemenpracht te verzorgen. Een heel karwei! ‘s Morgens vroeg starten onze mensen met het geven van water en meststoffen aan de vele bloembakken in onze stad. Uitgebloeide bloemen worden verwijderd en elke plant krijgt regelmatig een grondige inspectie op ziektes of gebreken. Maar … het resultaat mag gezien zijn!

 

We willen dan ook heel graag, net zoals vorige jaren, de vele wijken die Torhout rijk is, laten meegenieten van deze bloemenpracht. Deze week verschenen er opnieuw op alle wijken gelijkaardige bloembakken zoals in het centrum van onze stad. Deze bloemen worden heel goed verzorgd door plaatselijke bloemenmeters en -peters. We zijn hen hier heel dankbaar voor!  

Heb jij ook zin om bloemenmeter of -peter te worden op jouw wijk van deze prachtige bloemkunstwerkjes, laat het ons zeker weten! Neem contact op met de heer Ronny Boydens via het telefoonnummer 050/21 38 41 of via technischedienst@torhout.be. Hij zal je heel graag meer uitleg geven over deze oproep!

Al verschillende jaren gebruiken we binnen onze groendienst geen pesticiden meer. Dit vraagt echter heel wat extra handenarbeid voor het verwijderen van onkruid. Om dit alles beheersbaar te houden, gingen we de laatste jaren intensief op zoek naar alternatieven.

 

Onder hagen en bomen zaaien we witte klaver, Trifolium repens ‘Alice’. De witte klaver is een groenbemester en vormt een groen tapijt waar onkruiden niet kunnen doorheen dringen. De bloeiwijze trekt heel wat bijen aan! Zo dragen we ook ons steentje bij voor het behoud van onze bijen.

 

 

Op andere plaatsen zaaiden we bijenvriendelijke bloemenmengsels in. Heel wat particulieren houden een plekje in hun tuin vrij voor het inzaaien van een bijenvriendelijk bloemenmengsel. Je kan nog altijd gratis zakjes bloemenzaad komen afhalen in het Stadskantoor, Aartrijkestraat 11/B, op de dienst Ruimte (eerste verdiep).

 

 

 

Woon je in het centrum van onze stad en beschik over geen tuin maar zou je toch jouw steentje willen bijdragen om onze stad op te fleuren? Denk dan eens na over een geveltuin. Zo’n tuin fleurt jouw huis, jouw straat en onze stad op. Hij brengt ook een stukje natuur in de stad. Daarom maken we het u zo makkelijk mogelijk om er één aan te leggen. Interesse? Neem contact op met de dienst Ruimte, 050/22 11 39 of kom een informatiefolder afhalen aan de balie van de dienst Ruimte.

Torhout, bloeiende stad!

Als stadsbestuur willen we onze stad letterlijk in de bloemetjes zetten. Daarom organiseren we opnieuw een bebloemingswedstrijd waar iedereen gratis kan aan deelnemen.

 

Het reglement schrijft voor dat de tuin of gevel die voor keuring in aanmerking komt van op de openbare weg goed zichtbaar moet zijn.

U kan deelnemen in één van de volgende 6 categorieën: de gevelversiering, de voortuin (klein, middelgroot en groot), de hoeveverfraaiing en de ecologische tuin. Deze laatste categorie is nagelnieuw. Hiermee willen we mensen belonen die zich inzetten om de natuur mee een duwtje te geven in hun eigen tuin. De jury zal voor de tuinen in deze categorie extra aandacht besteden aan de soort beplanting, de verwerking van tuinafval, het energieverbruik in de tuin, de aandacht voor bijen en andere nuttige insecten, …

Alle tuinen worden beoordeeld op de aanleg, het onderhoud, de kleur- en vormcompositie en de originaliteit van de beplanting. Landbouwbedrijven worden in hun geheel beoordeeld. Hierbij zijn inlijsting in het landschap en aandacht voor de toegang tot het bedrijf heel belangrijk.

Er is één enkele keuringsbeurt in het zomerseizoen. De datum ervan wordt niet bekendgemaakt.

 

Inschrijven kan nog tot en met 30 juni 2017 via onthaal@torhout.be of rechtstreeks aan het Onthaal in het Stadskantoor, Aartrijkestraat 11/B. Elke deelnemer ontvangt een welverdiende prijs tijdens de prijsuitreiking in het najaar.

 

 

 

 

Updated: mei 31, 2017 — 6:49 pm

Weer

Explosief
TVWESTHOEK.BE
Hof van Alexander
Zeeland
lekker en genieten
Nancy - Kapster aan huis
Westnieuws.be & copy; 2015 is een onderdeel van I.S. Media Frontier Theme