Ook Blankenberge participeert aan de Eneco Clean Beach Cup op 25 maart

 

 

 

Schepen van Milieu Patrick De Klerck : We denken dat we flink sorteren en recycleren, maar driekwart van alle ooit gebruikte plastic bestaat nog, op een vuilnisbelt of in de natuur. Elke minuut belandt er een volle vrachtwagen plastic in zee, het dwarrelt in de lucht, drijft in de allerdiepste zeeën en spoelt op de meest verlaten stranden aan. Het verbrokkelt, vergiftigt water en lucht en het blijft er voor altijd. Mini-deeltjes belanden via zeezout, garnalen of mosselen weer op ons bord. Ze dringen zelfs tot in ons bloed door… Hoog tijd om het tij te keren, vinden de Belgische kustsurfclubs en ze nodigen iedereen uit op de negende strandschoonmaak Eneco Clean Beach Cup op de eerste zondag van de lente. Studio Brussel zendt op 25 maart live uit in Blankenberge en daar wordt 25.000 euro uitgereikt aan de kustgemeentes die met de beste oplossingen komen om hun afvalproductie te verkleinen.

Vandaag vond in de Pier in Blankenberge het “Kick-off moment” plaats in aanwezigheid van Staatssecretaris Philip De Backer.

Eneco Clean Beach Cup organisator Sven Fransen trok bij alle kustgemeentes aan de bel. Deze projecten liggen momenteel al zeker op de plank. Op 25 maart krijgen de beste van tien voorstellen een financieel duwtje richting resultaat. Naast de geldprijs is er ook de Eneco #NXTGEN award. Negen jonge Eneco ambassadeurs (9- tot 12-jarigen) reiken tijdens de opruimactie een award uit ter waarde van 5.000 euro, aan het initiatief dat de beste waarborgen biedt voor de toekomst van de jongste generaties.

 

 

 

Schepen van Milieu Patrick De Klerck:” Het populaire wandelweekend De Internationale Tweedaagse van Vlaanderen kreeg al in 2010 al een Groenevent Award, maar streeft ernaar de ecologische voetafdruk nog verder te laten dalen. Deelnemers worden aangespoord om geen wegwerpverpakkingen te gebruiken maar er wordt ook geld ingezameld voor een nog te bepalen project dat de strijd met plastic aangaat”.

Hoofdlocatie van de negende Eneco Clean Beach Cup Blankenberge ondersteunde de voorbije jaren ook al verschillende strandopruimacties, zowel van scholen als van verenigingen.

Naast die acties en de dagelijkse inzet van onze reinigingsdiensten is ook sensibilisering erg belangrijk want de plastic soep in onze zeeën wordt nog elk jaar groter,” stelt Schepen van Milieu Patrick De Klerck. “De Stad Blankenberge stuurde de Peukenman verschillende keren naar het strand en de tentoonstelling Buik vol van Afval, die focust op de afvalproblematiek in zee en op het strand, lokte heel wat belangstellenden. Vorige zomer zorgden 5000 gratis strandasbakjes voor minder sigarettenfilters, die niet-afbreekbare plastics bevatten, in het zand. Het stadsbestuur zet in de toekomst nog meer in op preventie. Wij zijn bijzonder tevreden dat we via de Eneco Clean Beach Cup onze initiatieven en deze van de andere kustgemeenten, in de kijker kunnen plaatsen,” besluit De Klerck.

Ecover kiest voor 100 procent herbruikbaar plastic

Elke minuut worden er wereldwijd een miljoen plastic flesjes gekocht en dit aantal stijgt in 2021 met maar liefst 20 procent. Ecover kiest nu al voor de broodnodige omslag naar een fles die integraal van gerecycleerd plastic gemaakt wordt en ook 100 procent gerecycleerd kan worden. Deze fles is een eerste stap in Ecovers missie om tegen 2020 al haar verpakkingen van totaal herbruikbaar plastic te maken. Ecover roept op tot een Clean World Revolution waarbij we allemaal onze plastic footprint verkleinen. Op 25 maart 2018 wordt die revolutie kracht bijgezet. Je kunt er plastic flesjes omruilen voor een gratis ritje met de Ecover kusttram in Blankenberge. Zo krijgt plastic afval meerdere levens en dat is de toekomst.

Partners

De partners van de Eneco Clean Beach Cup dragen bij aan een meer duurzame wereld: Eneco, Ecover, Blankenberge, Studio Brussel, Evian, Volvo, La Libre Belgique, La Dernière Heure, Renewi, NRJ, Abusol, O’neill Beachclub, Newsmonkey, Surfrider Foundation, North Sea Chefs, De Lijn, Lijncom

Deelnemende locatie in Blankenberge : O’Neill Beachclub

www.enecocleanbeachup.be ; www.facebook.com/cleanbeachcup

Updated: maart 6, 2018 — 5:20 pm

Weer

Explosief
Natural Beauty Shop
Hof van Alexander
Zeeland
lekker en genieten
Nancy - Kapster aan huis
Westnieuws.be & copy; 2015 is een onderdeel van I.S. Media Frontier Theme