Natuurpunt Blankenberge/Uitkerke krijgt 2.500€ voor aankoop natuurgebieden

Stadsbestuur verleent een toelage van 2.500 aan Natuurpunt Blankenberge/Uitkerke voor de aankoop van natuurgebieden.

 

De Uitkerkse Polder is een 1.400 hectare grote authentieke kustpolder. 1500 jaar geleden lag er een uitgestrekt slikken- en schorrengebied, maar de omgang van de mens met het getijdelandschap gaf ons de polders. De Uitkerkse Polder heeft haar internationale faam te danken aan vogels. Vogels strijken hier het hele jaar neer om even op adem te komen van hun lange trektochten. Van 15 november tot 15 februari is het ganzenseizoen en kan je in de Uitkerkse Polder allerlei soorten ganzen observeren zoals kleine rietgans, grauwe gans en kolgans. Tienduizenden kleine rietganzen, een groot deel van de populatie uit Spitsbergen, brengt het donkerste deel van de winter door in de kustpolders. Samen met de andere eenden en ganzen vormen de vogels soms een groep van wel meer dan honderdduizend watervogels.

In Blankenberge is de Uitkerkse Polder het uitgelezen gebied om te gaan wandelen en even aan de stadsdrukte te ontsnappen. In de Uitkerkse Polder overwinteren jaarlijks duizenden ‘vriezeganzen’. Er zijn ook roofvogels aanwezig, waaronder velduilen.

Patrick De Klerck, schepen van milieu:” De Uitkerkse Polder is één van de grootste open ruimte gebieden van West-Vlaanderen. Dit hebben we te danken aan een duurzaam landbouwbeheer, alsmede aan de inspanningen vanuit natuurpunt. De zone is perfect complementair aan het drukke stadscentrum en trekt heel het jaar door vele geïnteresseerden aan. Quasi alle routes lopen over verharde landbouwwegen, dus het gebied is ideaal voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Doorweven met vele sloten en bezaaid met tientallen veedrinkpoelen is dit gebied een oase van rust langs de drukke kustlijn. Recentelijk keurde het College een aanvraag van €2.500 van Natuurpunt goed voor de aankoop van bijkomende natuurgebieden. Het is voor het College belangrijk dat de open ruimte gevrijwaard wordt en dat de ‘groene long’ rond Blankenberge een verdere kwaliteitsverhoging kan ondergaan. Hiervoor danken we zowel de landbouwers als de natuurverenigingen voor hun inspanningen. Dit ligt perfect in de lijn van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, waarin er geen verdere aansnijding van de open ruimte voor wonen buiten de afbakeningslijn wordt vooropgesteld”.

 

Updated: november 21, 2017 — 9:52 am

Weer

Explosief
TVWESTHOEK.BE
Hof van Alexander
Zeeland
lekker en genieten
Nancy - Kapster aan huis
Westnieuws.be & copy; 2015 is een onderdeel van I.S. Media Frontier Theme