ICHTEGEM LANCEERT SENSIBILISERINGSCAMPAGNE TEGEN FIETSDIEFSTAL

Op vrijdag 8 december 2017 werd in het administratief centrum in Ichtegem een persmoment georganiseerd waarbij de gemeente, i.s.m. politiezone Kouter, wijkpolitie Ichtegem, een nieuwe, unieke sensibiliseringscampagne rond fietsdiefstallen heeft gelanceerd.

In het kader van de opleiding ‘wijkinspecteur’ van inspecteur Saskia De Laere uit politiezone Kouter (wijkpolitie Ichtegem) werd een nieuw project uitgewerkt om de burgers te sensibiliseren. Saskia koos voor maatregelen om fietsdiefstallen aan te pakken, omdat Ichtegem een rasechte wielergemeente is.

“Elk jaar zetten we als gemeente in op fietsveiligheid. Daarbij organiseren we o.a. verschillende keren per jaar fietslabelacties. Inwoners kunnen gratis hun fiets laten labelen door de politie”, vangt burgemeester Karl Bonny aan. Commissaris Jonckheere vult aan: “We zien een trend dat gelabelde fietsen minder vaak gestolen worden dan niet-gelabelde fietsen. Als een gelabelde fiets toch gestolen wordt en ergens wordt achtergelaten, kunnen we aan de hand van het label snel de eigenaar vinden”.

“Naast fietsveiligheid proberen we ook steeds om mensen te sensibiliseren om meer te voet en met de fiets verplaatsingen te doen”, vervolgt de burgemeester. “Het fietsgebruik zit in de lift, maar we willen nog een tandje bijsteken. Dan moeten de randvoorwaarden daar ook aan voldoen. In eerste instantie moet de fiets in orde zijn en de fietspaden en wegen moeten veilig zijn”. “Er mag ook geen angst heersen dat de fiets gestolen zou worden”.

Daarom stelt Ichtegem vandaag een nieuw en uniek project in de regio voor. Het is de bedoeling dat de politie-inspecteurs op verschillende tijdstippen in de volledige politiezone Kouter op fietspatrouille gaan. De fietsen die gecontroleerd worden, krijgen een speciaal ontworpen fietskaart. Hierop kan de politie aanvinken of de fiets op slot is, voorzien is van een label en of de fiets in orde is. Er staat ook een link op naar de website van de lokale politie, waar je onmiddellijk kunt zien waar en wanneer er een nieuwe fietslabelactie is. Naast de speciale fietskaarten heeft de sensibiliseringsactie ook een unieke eyecatcher: ‘de gesloten fiets’. Deze fluogele fiets wordt ingezet om de actie te ondersteunen en zal op verschillende plaatsen in de gemeente staan om mensen er attent op te maken dat ze hun fiets moeten sluiten én om dieven op een afstand te houden. Want waar de fiets staat, daar kan gecontroleerd worden!

Aan de fietsenstaling achter het politiehuis in Eernegem komt binnenkort ook schriklicht. Dit felle licht gaat branden van zodra iemand in de fietsenstalling komt en schrikt ongewenste bezoekers af. Op het budget van 2018 staat ook een mobiele camera. Deze mobiele camera wordt bevestigd, op een veilige hoogte, aan de fietsenstalling en is met infrarood uitgerust. De camera kan verplaatst worden naargelang waar nodig is. Bovendien kan de camera kan ook ingezet worden op sluikstortgevoelige plaatsen, evenementen,…

“Elke fiets die verdwijnt, is er één te veel! We willen niet onmiddellijk repressief optreden, vandaar deze sensibiliseringscampagne.” besluit burgemeester Karl Bonny.

 

Updated: december 12, 2017 — 3:26 pm

Weer

Explosief
TVWESTHOEK.BE
Hof van Alexander
Zeeland
lekker en genieten
Nancy - Kapster aan huis
Westnieuws.be & copy; 2015 is een onderdeel van I.S. Media Frontier Theme