De 20 ste Houtlandse Aquaristische Ruilbeurs in Torhout

 

Op zondag 11 juni organiseert de plaatselijke aquarium-, terrarium-en vijververeniging Skalaar  haar 20ste Houtlandse Aquaristische Ruilbeurs. Iedereen is er doorlopend welkom van 09u30 tot 16 uur. Deze activiteit gaat door op onze vertrouwde locatie Zaal “ Sparrenhove”, Herderstraat 3, 8820 Torhout. De toegang is gratis.

Een jubileumeditie,

Als het over aquaristiek gaat dan kan Skalaar Torhout een rijke geschiedenis voorleggen. Onze vereniging gaat zijn 68ste werkjaar in. Niet verwonderlijk dat we dan ook al aan de 20ste editie toe zijn van onze ruilbeurs. Deze ruilbeurs heeft in der loop der jaren een drietal locaties gekend. Zaal De Biekorf ( Drie Koningen), Zaal De Bosgalm ( Don Bosco) en de huidige locatie Zaal Sparrenhove ( Goede Herder). Luc Diopere was indertijd één van de grondleggers die de eerste beurs op 14/06/1992 tot stand liet komen. Hij heeft er zich voor maar liefst 14 edities over ontfermt samen met een altijd grote groep bestuursleden en actieve leden. Vanaf de 15de editie tot op heden neemt Chris Demeulenaere de organisatie van dit mooie evenement op zich.

Voor iedereen wel iets en internationaal;

Het aanbod is groot en divers, ieder jaar opnieuw proberen we voor elke liefhebber iets aan te bieden, dit toont zich in ongeveer 120 lopende meter standhouders. Zo hebben we standhouders met verschillende tropische zoetwatervissen, tropische planten, koudwatervissen, vijverplanten, voedseldieren, apparatuur, terrariumdieren… De standhouders komen uit heel Vlaanderen en vinden de weg naar Torhout. Niet alleen Vlaanderen, we hebben al standhouders uit Frankrijk, Duitsland en Nederland mogen ontvangen. Ook nu zijn onze noorderburen terug van de partij.

Ook onze Skalaar jeugdwerking is aanwezig, dit is onder de vleugels van Joris Diopere geplaatst. De jeugd is immers onze toekomst om het verenigingsleven levend te houden. Het doel is dat kinderen op jeugdige leeftijd in contact kunnen komen met onze fascinerende hobby. Zij worden daardoor begeleid door een ervaren persoon ( meter/peter) die over hun schouder meekijkt en hen helpt deze hobby op een verantwoordelijke wijze te houden en te verzorgen.

Mini stand met speciaal-aquaria;

Een mini stand met enkele zeldzamere vissen in onze hobby, zal ook te bezichtigen zijn. Een kleine groep liefhebbers is er zich meer en meer van bewust dat we onze vissen moeten koesteren. Dit uit zich dan in speciaal aquaria met verschillende doeleinden, sommige liefhebbers willen een aquarium met maar vissen uit één bepaald land of gebied/streek. Andere willen de zeldzamere vissen of endemische soorten in stand houden door er mee te kweken. En dat wordt naar de toekomst toe heel belangrijk. Men onderschat dat vele vissoorten die wij hier nog hebben, in hun land van herkomst bedreigd en kwetsbaar zijn. Tegenstanders van onze hobby, wijten dat uit het wegvangen van dieren uit de “vrije natuur”. Dit is ondertussen allang achterhaald, er worden massaal vissen bedreigd ( in een heel snel tempo) door stuwdammen te bouwen om het opwekken van elektriciteit, en de mijnindustrie, ( de goudkoorts) om maar een paar voorbeelden te geven. Vooral in Zuid-Amerika en Afrika ook Australië ontsnapt er niet aan. Daarom is het belangrijker dan ooit, dat deze kleine groep liefhebbers groter wordt en er mensen zich er meer en meer van bewust worden. Dat we echt een stukje natuur in huis halen en we onze vissen goed moeten verzorgen en verantwoord houden. En onze hobby niet louter aanzien als een stukje decoratie in onze woonkamer, met van alles en nog wat die er in rondzwemt en men zelfs niet weet wat men gekocht heeft.

Voor de mannelijke liefhebbers zeker het bezoek bij uitstek, want wat kan men nu nog beter geven als een geschenk voor Vaderdag!

 

Updated: juni 1, 2017 — 8:32 am

Weer

Explosief
TVWESTHOEK.BE
Hof van Alexander
Zeeland
lekker en genieten
Nancy - Kapster aan huis
Westnieuws.be & copy; 2015 is een onderdeel van I.S. Media Frontier Theme