1200 varkens dood bij zware brand in Jabbeke

Duizend biggen en tweehonderd zeugen hebben deze avond het leven gelaten bij een zware uitslaande brand op een boerderij in de Barletegemweg in Zerkegem, een deelgemeente van Jabbeke.

Het vuur ontstond iets voor 21 uur in een van de stallen en meteen was een enorme rookpluim tot kilometers ver te zien. Verschillende korpsen van brandweerzone 1, met name Torhout, Brugge, Oostende, Gistel en Middelkerke zijn ter plaatse om het vuur te bestrijden.

“De brand breidde zich razendsnel uit. Je hoorde de varkens krijsen tijdens het sterven, een verschrikkelijk geluid”, reageert een buurtbewoonster. De brandweer zal wellicht de hele nacht werk hebben om het vuur te bestrijden. Tijdens de interventie kwamen heel wat buurtbewoners en ramptoeristen kijken, wat de hulpdiensten belemmerde om snel bij het incident te raken.

Kortsluiting

De oorzaak van de brand is kortsluiting in een ventilatiesysteem. De landbouwer kreeg een melding van een elektriciteitspanne in zijn stal. Toen de man ging kijken, was de brand al ver gevorderd. Hij kon nog een honderdtal varkens redden.