Zwin Natuur Park (Knokke-Heist) behaalt BREEAM-certificaat en wint ‘FSC Project Award 2018’

 

 

Op dinsdag 23 oktober wonnen de Provincie West-Vlaanderen en het Agentschap Natuur en Bos een ‘FSC Project Award 2018’ voor het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist. Eerder dit jaar behaalde het Zwin Natuur Park ook het BREEAM-certificaat.

Het is de eerste keer dat de Provincie de award en het certificaat in ontvangst mag nemen voor één van haar gebouwen.

BREEAM-certificaat
BREEAM staat voor ‘Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology’. Het geeft een score aan de duurzaamheid van gebouwen en reikt certificaten uit op vijf niveaus. Het bezoekerscentrum van het Zwin Natuur Park scoorde 76,09 % en behaalde daarmee het niveau ‘Excellent’. Slechts vier gebouwen in België met een definitief certificaat doen het beter.

‘FSC Project Award 2018’
De ‘FSC Project Award’ wordt uitgereikt door FSC België. De awards zetten projecten in de kijker waar FSC-gecertificeerd hout wordt gebruikt. In het bezoekerscentrum van het Zwin Natuur Park zijn de gevelbekleding, het schrijnwerk en het meubilair vervaardigd uit hout dat het FSC-label draagt. Ook het hout dat werd gebruikt voor de hutten langs het belevingsparcours en voor het kijkcentrum is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.

Het Zwin Natuur Park werd laureaat binnen de categorie ‘Publiek Gebouw’. FSC België deelde ook prijzen uit binnen de categorieën ‘Buiteninfrastructuur’, ‘Projectbouw’ en ‘Particulier Gebouw’.

FSC staat voor ‘Forest Stewardship Council’. Bossen die dit certificaat dragen, worden op een verantwoorde manier beheerd; volgens strikte sociale, ecologische en economische criteria. Een FSC-certificaat op een hout- of papierproduct garandeert dat het product afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Wereldwijd is ongeveer 201 miljoen hectare bos FSC gecertificeerd, verspreid over alle continenten. De Provincie West-Vlaanderen behaalde FSC-certificaten voor haar duurzaam bosbeheer in bijna alle provinciedomeinen.

Zwin Natuur Park behaalde ook het Vlaams kwaliteitslabel
Dit jaar behaalde het Zwin Natuur Park ook al het Vlaams kwaliteitslabel voor toegankelijk toerisme, niveau A. Dat label werd toegekend door Toerisme Vlaanderen en geeft weer hoe vlot rolstoelgebruikers in een bezoekerscentrum terecht kunnen. Indien dat mogelijk is met een minimum aan hulp wordt niveau A toegekend.

[ www.zwin.be ]