Zes projecten maken kans op (tot) 5.000 euro Kortemarks burgerbudget


Van een kroegentocht over een verbindend evenement tot ‘natuurpuntjes’ in elke deelgemeente: het aanbod aan projectvoorstellen voor de gemeentelijke wedstrijd rond het Burgerbudget oogt dit jaar bijzonder mooi en gevarieerd. Drie individuele inwoners en even veel verenigingen gaan hun kans voor het budget van 5.000 euro.
Het gemeentelijk Burgerbudget zet tijdens deze legislatuur jaarlijks een maximumbedrag van 5.000 euro opzij voor het projectvoorstel dat na het wedstrijdgedeelte als winnaar uit de bus komt. Van 1 tot en met 26 februari kan het publiek – inwoners van onze gemeente van 16 jaar of ouder – stemmen op de verschillende kandidaten. De publieksstemmen tellen mee voor 35 procent van de totaalscore, net als de stemmen van de verschillende adviesraden. Het college tot slot bepaalt de laatste 30 procent van de stemmen.

Drie individuele kandidaten :


Stijn De Neve bedacht de ‘Klinkende Kortemarkse Kroegentocht’.

Daarmee wil hij de door corona getroffen lokale horeca én lokale muzikanten en artiesten een hart onder de riem steken. Hij zou dat doen via de organisatie van een kroegentocht, waarbij de uitbaters een stuk van het budget krijgen om (bij voorkeur) een lokale artiest te boeken op de avond van de kroegentocht. Een shuttlebus en een tuk-tuk zorgen dat de deelnemers veilig de verschillende cafés kunnen bezoeken.
Ook Elise Pollet uit het Zuiderpark diende op haar eentje een voorstel in. “Het Zuiderpark is een recente wijk met zo’n 75 nieuwe woningen”, vertelt ze. “Dat betekent veel bewoners dicht bij elkaar, waaronder een groot aantal kinderen. De wijk werd meteen voorzien van een groenzone, die ik nu graag zou omtoveren tot niet alleen een speelplek voor de kinderen, maar ook een ontmoetings- en ontspanningszone voor alle bewoners.” Elise denkt daarbij onder andere aan een klein speeltoestel, een zitbank, enkele platanen, een outdoor fitnesstoestel en een klein sportveldje voor bijvoorbeeld voetbal, basketbal of petanque.
De derde individuele kandidaat is bekkembodemtherapeute Heidi Dehoorne uit Werken. “Onze deelgemeente is meer en meer een toeristische trekpleister, vooral voor wandelaars en fietsers”, legt ze uit. “Spijtig genoeg is er geen openbaar toilet beschikbaar. In mijn job word ik vaak geconfronteerd met sociaal isolement van klanten, wegens incontinentieproblematieken. Ik ben dan ook voorstander van een altijd toegankelijk (ecologisch) toilet op het marktplein van Werken of langs de openbare weg ter hoogte van Hemelsdaele.”


Drie verenigingen :


Vorig jaar moest het voorstel van Green Forward de duimen leggen tegen het voorstel van Sofie Segaert voor de realisatie van een wijkspeelpleintje. Dit jaar doen ze opnieuw een gooi naar winst. “Wij willen het Irie Vibes Roots Festival gratis toegankelijk maken voor alle inwoners van Groot- Kortemark”, klinkt het. “Maar we combineren dit met een traject gedurende het hele jaar waarbij we inzetten op laagdrempeligheid en gaan hiervoor in overleg met ‘t Schoederkloptje, Sociaal Huis… Het gaat dus niet om één initiatief, maar om een traject waarbij we kritisch onze eigen werking willen bekijken en cultuur toegankelijk willen maken voor iedereen. Indien het festival omwille van corona niet zou kunnen doorgaan, dan voorzien wij een plan B met een zomerbar (kleinschalig, zelfde locatie, open toegankelijk in het weekend, kleine optredens, thema avonden…)”
De recent opgestart Kern Kortemark van Natuurpunt Ruidenberg zag dan weer overal in onze gemeente ‘verloren’ stukjes gazon liggen. “Te klein om op te voetballen, te kaal om te picknicken, te saai om naar te kijken, te duur om elke week weer te maaien, te kort om wat leven te behelzen”, omschrijven ze het. “Je vindt er op de Koutermolenwijk in Kortemark, in de Eikenlaan in Handzame, bij het speelplein in Edewalle, op de Koordhoekwijk in Zarren en in de Werethatuin in Werken. Het zou zoveel meer kunnen zijn. Kleine natuurpuntjes kunnen het verschil maken voor mens en dier, met een insectenhotel in een vlinder- en bijenvriendelijke omgeving, met een speelboom en een heuveltje voor een natuurlijke oplossing voor wie nood heeft aan ruimte om even te spelen.” In hun plannen voorzien ze ook om het project samen met omwonenden tot stand te brengen.
Tot slot is er ook het projectvoorstel van Jeugdhuis De Fauteuil uit Kortemark. “Het betreft een evenement van Kortemarkenaren voor Kortemarkenaren”, zegt secretaris Viktor Puype namens het bestuur. “Het zou een grootschalig dorpsfeest zijn met optredens, micro evenementen (denk aan een eetwedstrijd, een bierkoning, een piñata voor de kinderen…), DJ-sets, speeches, drankstandjes, eetstandjes, noem maar op. Dit alles wordt georganiseerd vanuit het jeugdhuis in samenwerking met elke Kortemarkse vereniging die hieraan wenst deel te nemen. Zo kunnen wij ook ons steentje bijdragen aan het samenhorigheidsgevoel van de Kortemarkenaar.”

Publieksstemming
Vanaf dinsdag 1 februari kan elke inwoner van Kortemark van minstens 16 jaar oud zijn of haar stem uitbrengen via de gemeentelijke website. Iedereen zal daarbij een top-drie kunnen aanduiden. Ook de verschillende adviesraden worden betrokken in de stemming, hun mening is eveneens goed voor 35 procent van de stemmen. Het college heeft als derde een vinger in de pap, het oordeel van burgemeester en schepenen weegt voor 30 procent door in de stemmen.