Woonzorgcentrum Sint-Augustinus Torhout zet de strijd verder

Momenteel telt het woonzorgcentrum 22 besmettingen sinds de start van de 2e golf. Helaas heeft dit weekend 1 bewoner de strijd tegen het coronavirus verloren en is die in het ziekenhuis overleden.

Het woonzorgcentrum is diep geraakt door het overlijden en biedt de nabestaanden hun oprecht medeleven aan.

Om een verdere verspreiding van het virus te vermijden werden er strenge bijkomende preventieve maatregelen ingevoerd: de opstart van een speciale zorgafdeling, bewoners blijven op de kamer, er is geen bezoek toegelaten en de personeelsleden dragen bijkomende persoonlijke beschermingsmiddelen. We zien dat deze maatregelen effect hebben en dat er weinig tot geen bijkomende besmettingen zijn bij de bewoners.

Vanaf donderdag 12 november hopen we om heel voorzichtig te kunnen versoepelen, zo zullen bewoners terug met mondmasker de kamer kunnen verlaten. Bezoek en praattafels blijven t.e.m. maandag 16 november niet toegelaten. Voor na die datum, bereidt het woonzorgcentrum een eventuele soepelere bezoekregeling voor.

Oproep naar leidinggevende zorgkundigen

Het woonzorgcentrum wil z’n bewoners steeds met de beste zorgen omringen, maar het valt niet te ontkennen dat het stijgend aantal besmettingen opnieuw een zware last legt op de schouders van onze medewerkers. De zorg voor besmette bewoners in combinatie met besmettingen bij het personeel zelf, heeft helaas tot gevolg dat personeel uitvalt. Momenteel heeft het woonzorgcentrum vooral nood aan leidinggevende medewerkers. Daarom ook deze oproep: Heb je ervaring in de zorg (bv als hoofdverpleegkundige) en kan je mensen aansturen? Voel je je geroepen om het woonzorgcentrum tijdelijk te ondersteunen? Laat het ons weten via woonzorgcentrum@torhout.be.

Inzet zorgbuddy’s

Het woonzorgcentrum zet het welbevinden van de bewoners steeds voorop. In deze periode is dat lastig, maar we zoeken naar manieren om onze bewoners de aandacht te geven die ze verdienen. Daarom worden voortaan zorgbuddy’s ingezet. Die zullen het zorgteam ondersteunen in het geven van extra individuele aandacht aan onze bewoners. Op die manier kunnen onze verpleegkundigen zich volledig focussen op hun zorgtaken.
 
Wie een boodschap heeft voor een familielid kan een berichtje doormailen naar onthaal.woonzorgcentrum@torhout.be. Eén keer per week gaat iemand langs om de berichten voor te lezen op de kamer.

Sneltesten

Het woonzorgcentrum test ondertussen ook het gebruik van antigeen- of sneltesten. Zo’n test moet anders dan de klassieke test (PCR-test) niet naar het laboratorium en levert na een kwartier een resultaat op. Het is minder accuraat als een PCR-test, maar wie veel virus in zich draagt en dus zeer besmettelijk is, test in principe wel positief. Momenteel bevindt het inzetten van de sneltesten zich nog in een proeffase, de sneltesten worden voorlopig dubbel gebruikt met de klassieke.