Woonzorgcentrum Sint-Augustinus Torhout versoepelt bezoekregeling vanaf donderdag 3 september.

Vanaf donderdag 3 september versoepelt Woonzorgcentrum Sint-Augustinus de bezoekregeling tot fase oranje. Vanaf dan mogen de bewoners terug 2 (vooraf geregistreerde) bezoekers op de eigen kamer ontvangen. Om dit goed en veilig te laten verlopen, moeten uiteraard een aantal preventierichtlijnen gevolgd worden.

Door de stijgende coronacijfers was direct contact met de bewoners van het woonzorgcentrum de voorbije weken enkel mogelijk via de praattafels in de cafeteria. De laatste dagen merkten we een significante daling van de besmettingsgraad in Torhout waardoor het woonzorgcentrum vanaf volgende week de bezoekregeling opnieuw kan versoepelen tot fase oranje.

2 vaste bezoekers per bewoner

In fase oranje worden de deuren nog niet voor iedereen open gezet. We beperken het bezoek momenteel tot 2 vaste bezoekers (altijd dezelfde) per bewoner. De bezoekers moeten op voorhand geregistreerd worden en enkel deze 2 personen kunnen een kamerbezoek brengen. Registreren kan via het onthaal van het woonzorgcentrum (onthaal.woonzorgcentrum@torhout.be of 050 22 12 22). Wie geregistreerd is als vaste bezoeker kan geen praattafel meer boeken. Deze worden voorbehouden voor de overige familieleden/contactpersonen die door de beperkende maatregelen nog niet op kamerbezoek kunnen komen.

Geleidelijke versoepeling en strikte voorwaarden

We blijven voorzichtig en we kiezen er dan ook voor om de versoepelingen stapsgewijs in te voeren. Halfweg september evalueren we deze regeling. Bij een positieve evaluatie kunnen de versoepelingen eventueel uitgebreid worden.

Om alles veilig en vlot te laten verlopen werden een aantal richtlijnen uitgewerkt:

Aan de bezoekers wordt gevraagd om van bij aankomst een eigen chirurgisch mondmasker te dragen. Stoffen mondmaskers zijn niet toegelaten.
Handhygiëne is cruciaal. Handen moeten ontsmet worden bij aankomst en ook doorheen het gebouw werd op verschillende locaties ontsmettingsalcohol voorzien.
Bij aanmelding aan het onthaal wordt de temperatuur van de bezoekers gemeten en worden de nodige gegevens in kader van contactonderzoek opgevraagd.
De afstand tot andere bezoekers en medewerkers moet maximaal bewaard worden.
Het bezoek wordt ontvangen in de eigen kamer, deuren en ramen worden bij voorkeur geopend tijdens het bezoek. Indien het weer het toelaat, kan het bezoek ook doorgaan in de tuin van het woonzorgcentrum.
Bezoek kan enkel als je in de laatste 14 dagen geen symptomen hebt gehad die kunnen wijzen op covid-19 en niet in contact bent geweest met een positief geteste coronapatiënt.

“We zijn blij dat we onze bewoners opnieuw bezoek kunnen laten ontvangen in hun eigen vertrouwde kamer. We zijn ons ervan bewust dat deze versoepeling voor sommigen misschien niet snel en niet ver genoeg gaat, maar we blijven heel voorzichtig. We roepen de bezoekers op om strikt de richtlijnen te volgen, alleen zo kunnen we de maatregelen in de toekomst blijven versoepelen”, zegt schepen van ouderenzorg, Joost Cuvelier.