Vredeslicht doet ook Kortemark aan

Het Vredeslicht wordt jaarlijks door een kind in Bethlehem aangestoken en van daaruit via Tel Aviv (na tal van checkpoints) overgevlogen naar Europa, meer bepaald naar de Oostenrijkse stad Linz. Vandaaruit wordt het licht verder verspreid over Europa. Het Vredeslicht doet sedert een vijftal jaren ook België aan. In 2021 komt het Vredeslicht voor de vierde keer naar de Westhoek.
Op woensdag 15 december arriveerde het Vredeslicht vanuit Duitsland in Ieper. Het Vredeslicht wil mensen over grenzen, leeftijden, religies, ras, geaardheid,… heen met elkaar verbinden. Het Vredeslicht wil in deze donkere periode voor kerstmis en het jaareinde een teken zijn van hoop, vrede, verdraagzaamheid en verbondenheid tussen mensen.
Ruim een eeuw geleden was het de gruwel van oorlog die de streek, de Westhoek met elkaar verbond. Op 18 december aanstaande wil het Vredelicht de Westhoekgemeenten op een positieve manier met elkaar verbinden. Het plan is om het Vredeslicht op zaterdagmorgen via vier trajecten vanuit Ieper te laten vertrekken zodat het licht tegen de avond in alle Westhoekgemeenten brandt. Zo kan het Vredeslicht met alle inwoners van de Westhoek wordt gedeeld. Om dit voor mekaar te krijgen hebben de Westhoekgemeenten, de stad Ieper, en Westhoek Vredeshoek lokale verenigingen en sportclubs, aangesproken die het licht wandelend, lopend, evt. fietsend van de eigen gemeente naar de volgende gemeente brengen.


Om het plan realistisch te houden zijn de Westhoekgemeenten via vier parcours aan elkaar gekoppeld. Kortemark neem deel aan het oostelijk traject:
Oostelijk traject: Ieper – Langemark – Houthulst – Kortemark – Koekelare – Nieuwpoort
Op zaterdag 18 december vertrekken 4 groepen wandelaars / lopers om 8u30 vanuit Ieper om elk het eerste deel van één van de genoemde trajecten af te werken.
Het vredeslicht zal om 15u aan de Couchezmolen te Kortemark, aankomen vanuit Houthulst. Daar zal het licht in ontvangst genomen worden door burgemeester Karolien Damman. Het vredeslicht wordt vervolgens door de Z-Runners meegenomen richting Koekelare. Zo wandelen en lopen groepen en verenigingen verder tot het Vredeslicht tegen de avond in Kemmel, De Panne, Koksijde en Nieuwpoort aankomt. Tegen de avond zal het Vredeslicht dus in alle 18 Westhoekgemeenten branden, en zijn de Westhoekgemeenten door het Vredeslicht op een positieve manier met elkaar verbonden.
Het vredeslicht zal een maand lang opgesteld worden aan het onthaal in De Roende. Daar kan iedereen die wil zijn/haar kaars laten ontbranden aan het vredeslicht, tijdens de openingsuren van De Roende.