Vlaams minister Crevits : laatstejaars ontdekken de opleiding van hun dromen

Vanaf donderdag 10 januari vinden de jaarlijkse studie-informatiedagen (SID-ins) opnieuw plaats in elke Vlaamse provincie. Tijdens deze beurzen maken leerlingen en hun ouders kennis met het uitgebreide studie- en beroepsaanbod na het secundair onderwijs.  Een bezoek aan de beurs is gratis. Voor Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits die veel belang hecht aan een goede oriëntering zijn de SID-ins een belangrijk informatiemoment in het studiekeuzeproces van jongeren. Dit jaar krijgen de lerarenopleiding en het beroep van leraar extra aandacht. Vorig jaar waren de SID-ins goed voor bijna 67.000 bezoekers.

Tijdens de SID-ins maken laatstejaars kennis met het studie-en het beroepsaanbod na het secundair onderwijs. De verschillende hogescholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen geven informatie over hun opleidingen en studiemogelijkheden. Leerlingen kunnen ook bij sectoren en organisaties als VDAB en Syntra terecht met vragen over wat beroepen inhouden, wat de tewerkstellingskansen zijn en de verdere opleidingsmogelijkheden in bedrijven en organisaties. De beurzen staan in elke provincie op zaterdag ook open voor de leerlingen en hun ouders. Vorig jaar waren de SID-ins goed voor bijna 67.000 bezoekers.

Lerarenopleiding en -beroep krijgt extra aandacht

Nieuw is dat dit jaar ook het lerarenberoep en de lerarenopleiding extra onder de aandacht worden gebracht. Onder het motto ‘Word een echte influencer’ zal er op elke beurs een fotobooth staan waar jongeren samen een foto kunnen nemen die ze daarna via sociale media delen. Medewerkers van het Departement Onderwijs zullen daar uitleg geven over de lerarenopleiding en het lerarenberoep en jongeren doorverwijzen naar de verschillende standen voor meer concrete informatie. Deze actie is de aanloop naar een brede campagne in het voorjaar die de grote maatschappelijke waarde van het beroep van leraar zal benadrukken en jongeren aansporen om ook de lerarenopleiding als sterke studiekeuze te overwegen.

De leraren die de leerlingen begeleiden op de SID-in krijgen bij het onthaal een uitnodiging om langs te komen bij de ‘zithoek ‘. Zij worden bevraagd over hun ervaringen als leraar en als begeleider in het studiekeuzeproces van hun leerlingen. Hun inbreng zal worden gebruikt om de campagne om het lerarenberoep positief in de kijker te zetten verder vorm te geven.

Bezoek met checklist en brochure

Een bezoek aan de SID-in levert het meeste op als je goed voorbereid bent.  Daarom vinden leerlingen en ouders op ‘www.onderwijs.vlaanderen.be/sidin’ ook handige checklists die je kan gebruiken voor je bezoek, en de nieuwste editie van de brochure ‘Wat Na Het Secundair Onderwijs?’  Je kan de brochure online inkijken of downloaden. Scholen ontvingen een gedrukte versie van deze brochures via hun CLB.

‘Wat Na Het Secundair Onderwijs’ biedt een antwoord op de belangrijkste vragen van laatstejaars over het hoger onderwijs, verder studeren en beroepssectoren. Ook oriënteringsinstrumenten zoals Onderwijskiezer en Columbus komen er aan bod. Een bezoek aan de SID-in maakt de informatie concreter en persoonlijker.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Met de informatiedagen willen we leerlingen helpen om de juiste keuze te maken voor hun verdere loopbaan. De SID-in is voor hen vaak de eerste kennismaking met de verschillende onderwijsinstellingen en beroepssectoren, en het laat leerlingen toe om zeer gerichte vragen te stellen. Het jaarlijkse succes van deze beurs met meer dan 40.000 bezoekers toont aan dat dit noodzakelijk is. Het is ook goed dat het lerarenberoep deze editie extra aandacht krijgt. De komende jaren hebben we elk talent voor de klas nodig. Daarom is het belangrijk dat jongeren de mogelijkheid om voor leraar te studeren mee overwegen in hun studiekeuzeproces.”

Ook studenten hoger onderwijs geven aan dat een bezoek aan de SID-in- de oriëntering en studiekeuze vergemakkelijkt.

Nahidi Elmakrini, eerstejaarsstudent Politieke Wetenschappen: “Op de SID-in-beurs vertellen studenten over hun ervaringen en geven ze je advies: dat biedt een enorme meerwaarde. Dankzij mijn bezoek aan de SID-in ben ik van mijn oorspronkelijke keuze afgestapt en ben ik van richting veranderd.”

Data provinciale SID-ins

In 2019 vinden de SID-ins plaats in januari en februari. Donderdag en vrijdag (9 u. tot 16 u.) zijn gereserveerd voor klassikale bezoeken. Op zaterdag (10 u. tot 16 u.) is de beurs voor iedereen gratis toegankelijk.

SID-in Vlaams-Brabant en Brussels Hoofdstedelijk Gewest

10-12 januari 2019 | Brabanthal | Brabantlaan 1, 3053 Haasrode

SID-in Oost-Vlaanderen

17-19 januari 2019 | Flanders Expo (Hal 1) | Maaltekouter 1, 9051 Gent

SID-in West-Vlaanderen

24-26 januari 2019 | Kortrijk Xpo (Hal 4) | Doorniksesteenweg 216, 8500 Kortrijk

SID-in Antwerpen

31 januari – 2 februari 2019 | Antwerp Expo Hal 4 | Jan Van Rijswijcklaan 191, 2020 Antwerpen

SID-in Limburg

14-16 februari 2019 | Limburghal (Hal A en B) | Jaarbeurslaan 6, 3600 Genk