Verslag gemeenteraad Lichtervelde dd 27 maart 2023

Cultuur
⦁ Projectvereniging “Intergemeentelijk Erfgoedproject Roeselare en Omgeving” (BIE) – toelichting werking
De gemeenteraad neemt kennis van de toelichting van de werking van de intergemeentelijke samenwerking BIE, erfgoedcel TERF, Cultuur en intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst RADAR.
Financiën
⦁ Aansluiting Vastgoedinformatieplatform en vernieuwing retributiereglement vastgoedinformatie
Notarissen en vastgoedmakelaars kunnen informatie over onroerende goederen bij de gemeente aanvragen. De gemeente vindt het belangrijk dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed. Gemeenten zijn op zoek naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen. De gemeenten werken samen met het agentschap Digitaal Vlaanderen om een Vastgoedinformatieplatform te ontwikkelen en om in een testfase te onderzoeken hoe informatie over onroerende goederen op een efficiënte wijze kan worden ter beschikking gesteld. Het Vastgoedinformatieplatform is een elektronisch informatiesysteem voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie en vastgoeddossiers tussen bronhouders en aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars. De gemeente kan via het Vastgoedinformatieplatform de door aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, aangevraagde vastgoedinformatie verzamelen en de vastgoeddossiers ontsluiten.
De gemeente kan aansluiten in de loop van april 2023.
De financiële toestand van de gemeente en de noodzaak om het budget in evenwicht te houden.
Het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatieplatform, van vastgoeddossiers op verzoek van aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, voor de gemeente brengt een administratieve last en bijhorende kost met zich mee.
De gemeente wenst de kost voor het verzamelen van vastgoedinformatie en het ontsluiten van vastgoeddossiers op de aanvrager ervan te verhalen.

De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan het vernieuwde retributiereglement vastgoedinformatie.
Dit reglement vervangt vanaf 1 aprl 2023 alle retributiereglementen die betrekking hebben op vastgoeddossiers die vanaf de bekendmaking van dit reglement kunnen worden aangevraagd via het Vastgoedinformatieplatform.

 
Mobiliteit
⦁ Rooilijn Molenbinnenweg – Goedkeuren realisatie
De realisatie van het rooilijnplan van de gemeenteweg Molenbinnenweg (deel van nr. 69 en nr 82) zoals aangeduid op de plannen in bijlage, wordt goedgekeurd.
De verkoopbeloften met betrokkenen worden goedgekeurd.
Aan de dienst vastgoedtransacties wordt opdracht gegeven de akkoorden in een authentieke akte te verlijden. Het College van Burgemeester en Schepenen wordt volmacht gegeven de ontwerp-akten goed te keuren.
Openbare werken
⦁ Goedkeuren samenwerkingsovereenkomst voor samengevoegde opdrachten van werken en diensten met Fluvius voor rioleringsproject Zandstraat en Zwanebeek
De gemeenteraad keurt de vooropgestelde samenwerkingsovereenkomsten diensten en werken met Fluvius goed voor het vermelde project.
Erediensten
⦁ Goedkeuring verrekening 1 voor meerwerk voor het toepassen van steenverharder op de voegen van de St. Jacobuskerk
Tijdens de uitvoering van de opdracht bleek dat het noodzakelijk was om volgende wijzigingen aan te brengen:
Indien de gevel na herstellingen van de open voegen gereinigd wordt, zullen deze voegen los komen en opnieuw gevoegd moeten worden
De volledige oppervlakte waar dit vastgesteld wordt uitslijpen en hervoegen zal lijden tot nog extra kosten aangezien bij de vorige gevelrenovatie steenstrips zijn toegepast in plaats van nieuwe baksteen als herstelmethode van het metselwerk. De steenstrips zullen loskomen. Dit wordt reeds vastgesteld bij de reeds uitgeslepen voegen.
Er wordt voorgesteld om de zachte voeg te verstevigen met een steenverharder.
Bij het uitvoeren van testvlakken bleek dit een positief effect te hebben.
Een zorgvuldige selectie van de toegepaste oppervlaktes van deze steenverharding moet de extra kosten voor dit vastgestelde probleem verder beperken

Goedkeuring wordt verleend aan verrekening 1 – toepassing van steenverharding op hetvoegwerk van de kerk van de opdracht “Kerkgebouw Sint-Jacobus – Restauratiewerken fase 2” voor het totaal bedrag in meer van € 86.382,50 excl. btw of € 104.522,83 incl. 21% btw (€ 18.140,33 btw medecontractant).
Ondernemen
⦁ Goedkeuren reglement ter ondersteuning van starters: ‘Start&GO’
Naast de starterspremie en het starterscontract willen we, samen met OC West en POM West-Vlaanderen, een extra steun toekennen aan startende ondernemers.
Het voordeel van deze premie is dat hij niet alleen weinig kost voor ons als gemeente, maar dat hij geldt voor hoofdberoepers, bijberoepers én prestarters (mensen die twijfelen om te starten). 
Het reglement van Start&GO in bijlage wordt goedgekeurd. 
Dit reglement is van toepassing op alle startende ondernemingen (<5 jaar) op grondgebied van de gemeente.

Leefmilieu
⦁ Goedkeuren van de oprichting van Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart vzw
De gemeenteraad keurt de oprichting van Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart vzw goed.
De gemeenteraad keurt de statuten van Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart vzw goed (bijlage bij dit besluit).
Dit besluit treedt in werking op 31 maart 2023.
⦁ Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart vzw – Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervanger algemene vergadering
⦁ Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart vzw – Aanduiding kandidaat bestuurder
Intergemeentelijke Samenwerking
⦁ Woonmaatschappij werkingsgebied Midwest-West – Voordracht kandidaat bestuurders in de Raad van Bestuur
⦁ MIROM – Extra Algemene Vergadering op 28 maart 2023 – Goedkeuren agendapunten
De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan de agenda met bijhorende stukken, die voorgelegd worden op de extra Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging MIROM Roeselare op 28 maart 2023

  1. Samenstelling van het bureau
  2. Ter goedkeuring: gemotiveerde afwijkingsaanvraag regiodecreet
  3. Varia
    De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Mirom op 28 maart 2023 op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden.
    Besloten
    Ruimtelijke ordening
    ⦁ Aanwijzing van een omgevingsambtenaar
    Vraagstelling
    ⦁ Vraagstelling en mededelingen in toepassing van artikel 11 van het huishoudelijk reglement
    In toepassing van artikel 11 van het huishoudelijk reglement kunnen de raadsleden vragen stellen of mededelingen doen

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *