Vaccinatiecentra eerstelijnszone Houtland en Polder staan klaar voor gebruik.

De vaccinatiecentra in de eerstelijnszone Houtland en Polder staan klaar voor gebruik. De komende maanden zullen de inwoners van Torhout, Koekelare en Kortemark zich tegen het coronavirus kunnen laten inenten in De Mast in Torhout. Inwoners van Gistel, Ichtegem en Oudenburg kunnen terecht in Vrijetijdscentrum Zomerloos in Gistel.

Na de testrondes van vorige week staan de vaccinatiecentra in Torhout en Gistel klaar voor gebruik. In Torhout werden in sneltempo 5 vaccinatielijnen opgebouwd, in Gistel zijn dat er 4. Per lijn zijn er 2 spreekruimtes en 1 vaccinatieruimte. Om er zeker van te zijn dat de centra klaar zijn om de deuren te openen, werden vorige week tijdens de ‘dry-runs’ of testrondes alle processen in de praktijk overlopen en gecontroleerd.

Voor de opbouw werd samengewerkt met een standenbouwer. Het uittekenen van het hele proces, van onthaal tot de wachtruimte, was een hele klus. Er werd niet alleen gekeken naar de praktische en technische kant, maar ook aan toegankelijkheid én een huiselijke sfeer werd aandacht besteed.

“We wilden absoluut vermijden dat het een kil gebeuren ging worden,” zegt coördinator Lore Cortvriendt. “We wilden een toegankelijke sfeer creëren, zonder daarmee af te doen aan de veiligheid en duidelijkheid van het traject. Elke vaccinatielijn kreeg een kleur en er wordt gewerkt met sfeerbeelden van de thuisgemeenten van de bezoekers.”

Op volle capaciteit zullen de vaccinatiecentra dagelijks van 8.30 uur tot 21.15 uur operationeel zijn. Op volle kracht kunnen we in Torhout dagelijks 1.000 en in Gistel dagelijks 850 mensen vaccineren. Maar dat zal uiteraard afhankelijk zijn van de beschikbare vaccins.

We roepen de inwoners van onze gemeenten ook op om zich massaal te laten vaccineren. We streven met onze zone naar een vaccinatiegraad van ruim 70 procent. Vaccinatie is onze belangrijkste troef om deze pandemie achter ons te laten. Enkel als voldoende mensen zich laten vaccineren, kunnen we stukje bij beetje terug ons oude leven oppikken.

Het is nu nog wachten op verdere richtlijnen in verband met het inboeken van een afspraak. Eenmaal daar zicht op is en de oproepingsbrieven vertrokken zijn, zullen de inwoners van de betrokken gemeenten verder geïnformeerd worden over de praktische aspecten van de vaccinatie: bereikbaarheid, vergeet je oproepingsbrief niet, wat meebrengen …

Meer info:

Voor meer info over de lokale vaccinatiecentra kan je terecht bij de burgemeesters van de zes betrokken gemeentes van de eerstelijnszone Houtland en Polder (Torhout, Koekelare, Kortemark, Gistel, Ichtegem en Oudenburg).

Algemene informatie over vaccineren is terug te vinden op www.laatjevaccineren.be