Tractorparade Kortemark Schittert op vrijdagavond 23 december

Voor het eerst organiseert Gemeente Kortemark, in samenwerking met de landbouwraad, een tractorparade in kerstsfeer. Op vrijdagavond 23 december trekken tientallen sfeervol verlichte tractoren door de verschillende dorpskernen van onze gemeente.

Het zijn geen eenvoudige tijden voor onze land- en tuinbouwers. Strenge wetgeving, dure investeringen, onzekere oogsten, concurrentie uit het buitenland, hoge energiekosten en ga zo maar door: de boer ploegt wel voort, maar loon naar werken blijft soms uit.

Veel enthousiasme

“Als landelijke gemeente steekt Kortemark de plaatselijke boeren dan ook graag een hart onder de riem”, aldus burgemeester en schepen van landbouw Karolien Damman. “Samen met de landbouwraad werkten onze diensten Vrije Tijd en Landbouw daarom ‘Kortemark Schittert’ uit. Naast de hoevekalender voor 2023, die elke inwoner van onze gemeente binnenkort in de bus krijgt, is dit een tweede initiatief dat onze lokale landbouwers in deze periode van het jaar in de spotlights zet.”

Het enthousiasme bij de plaatselijke landbouwers was meteen groot. Zo zullen er op 23 december enkele tientallen landbouwvoertuigen aan de start van de rondrit verschijnen. “Het wordt voor de deelnemers een behoorlijke klus om hun machine te versieren én te zorgen dat die verlichting het ook een hele rit doorheen alle deelgemeentes volhoudt”, weet burgemeester Damman. “Maar ik ben ervan overtuigd dat het voor elk van hen een erezaak wordt om zo goed mogelijk bij te dragen aan de kerstsfeer én tegelijk de prijs van mooist versierde tractor te winnen! De winnaar ontvangt voor 100 euro aan Kortemarkbonnen, voor de tweede en derde zijn er respectievelijk nog voor 50 en 30 euro aan dergelijke bonnen te winnen.”

Parcours

De karavaan komt, onder begeleiding van de politie, vanuit de Lichterveldestraat het centrum van Kortemark binnengereden. De stoet trekt over de Markt, maakt de lus via de Stationsstraat, het Stationsplein en de Nieuwstraat en dwarst vervolgens een tweede keer de Markt.

Van daar gaat het via de Handzamestraat naar het centrum van Handzame. Na de passage over het Handzameplein komt de Edewallestraat aan de beurt, die de stoet volgt tot aan de Bescheewegestraat. Daar slaat men rechtsaf om bij de Koekelarestraat naar links richting centrum van Edewalle te tuffen. Ter hoogte van de Makeveldstraat gaat men echter opnieuw naar rechts, om zo via de Nachtegaalstraat in Edewalle te arriveren. Overheen de kasseien van de P.D. Vanhautestraat kruist de karavaan de Koekelarestraat en rijdt opnieuw de Edewallestraat in, tot aan de Hogestraat.

Die straat slaan de tractoren in en blijven ze volgen tot in het centrum van Werken. Via het Werkenplein en de Zarrenstraat zet de sliert tractoren koers naar het centrum van Zarren. Ze dwarsen er de Staatsbaan en volgen de Stadenstraat tot aan het kruispunt met de Amersveldestraat. De langste straat van de gemeente vormt vervolgens het decor voor Kortemark Schittert tot aan de Staatsbaan, dus ook overheen de wijk Huilaert. Een klein stukje Staatsbaan brengt de hele colonne tot aan de verkeerslichten, waar de Hoogledestraat wordt ingedraaid richting Hooglede. De tractoren maken nog een laatste ritje langs de Ieperstraat doorheen Elle en eindigen daarna de parade.

Timing

Het is onmogelijk om tot op de minuut te voorspellen wanneer de kerstparade doorheen de verschillende dorpskernen zal rijden. Onvoorziene omstandigheden kunnen altijd voorvallen. Niettemin geven we graag deze richttijden mee voor de woonkernen, al raden we aan om zeker tijdig aanwezig te zijn:

  • Kortemark: 18.00 uur
  • Handzame: 18.25 uur
  • Edewalle: 18.45 uur
  • Werken: 19.00 uur
  • Zarren: 19.05 uur
  • Elle: 19.35 uur

Alle tractoren verzamelen nadien in de Lichterveldestraat ter hoogte van de Tuinwijk. Nabij de ingang naar de Krekemeersen vind je dan drank- en eetkraampjes van de lokale landbouwverenigingen.

Veilig verkeer

De lokale politie zorgt dat alles in veilige omstandigheden kan verlopen. De karavaan mag sowieso niet worden onderbroken door andere weggebruikers. “Komen er kinderen met je mee, laat ze dan flink met jou meegenieten vanop het voetpad of de kant van de weg. Veiligheid voor alles”, roept de burgemeester nog op.